Panorāma

Likvidēs "Riga.lv" un auditēs citas kapitālsabiedrības

Panorāma

Daudzstāvu namu blakus Zolitūdes piemiņas vietai nenojauks

Atkāpjas "Latvenergo" pagaidu padome

«Latvenergo» padome paziņo par atkāpšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

VAS "Latvenergo" pagaidu padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks ir informējis ekonomikas ministru Ralfu Nemiro ("KPV LV") par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ, informēja "Latvenergo" padomē.

Īsumā:

  • "Latvenergo" pagaidu padome paziņojusi par atkāpšanos.
  • Padomē neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas politiskā spiediena dēļ.
  • Ekonomikas ministrs pagaidu padomi iecēla, kad atlaida veco, kura, pēc viņa teiktā, neprata samazināt elektroenerģijas sadales tarifus.
  • Par ministra iecelto pagaidu padomi izskanēja skaļa kritika, jo tajā bija ministram tuvu stāvoši cilvēki.
  • Padomē uzsver, ka tajā visi bija savas jomas profesionāļi.
  • Nemiro: Padomes lēmums ar mani netika saskaņots.
  • Pagaidu "Latvenergo" padomes vietā lēmumus pieņems EM valsts sekretārs.
  • Korporatīvās pārvaldības eksperts: labāk, lai „Latvenergo” vispār nav padomes, nekā tāda, kā līdz šim.  

Padomē norādīja, ka pēc vairāku politiķu publiskajiem paziņojumiem tā kļuvusi par "neērtu padomi" un neredz iespēju pildīt akcionāra – Latvijas valsts – doto uzdevumu par elektrības rēķinu samazināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kas bija viens no galvenajiem iemesliem iepriekšējās padomes atcelšanai. 

"Negribētos man varbūt pāriet uz kādām personālijām, bet, kas kopējs, - es uzskatu, pilnīgi nepamatots viedoklis, kas tika kultivēts no pseidoekspertiem un faktiski ieinteresētajām pusēm. Tās šobrīd saņem naudu un barojas no "Latvenergo" koncerna, un faktiski tiešām nav ieinteresēti, lai tur būtu kādas pārmaiņas. Tāpēc arī faktiski tas lēmums tika pieņemts, jo mēs tur neesam tādēļ, lai atrastos amatos, bet lai izdarītu kaut ko labu," stāstīja Rebenoks.

Pagaidu padome apzinās, ka tās lēmums par atkāpšanos var ietekmēt uzsākto elektrības rēķinu samazināšanas gaitu, kā arī "Latvenergo" koncerna pilnvērtīgu lēmumu pieņemšanu, līdz tiks nodrošināta pastāvīgās padomes iecelšana. Tomēr esošajā politiski nokaitētajā gaisotnē tā neredz citas iespējas, kā atkāpties. 

"Uzskatām, ka nav pamatoti pārmetumi padomei par politisko angažētību, jo tajā darbojās savas jomas eksperti, un daļa no tiem jau līdz šim piedalījās Ekonomikas ministrijas izveidotajā darba grupā par elektrības rēķinu samazināšanu, un to iecelšana padomē ir iesāktā darba turpinājums.

Rebenoks intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka lēmums esot vienprātīgs un pieņemts bez ministra ziņas.

“Pa brīvdienām tas lēmums bija pieņemts. Mēs ar padomi esam sanākuši un šo lēmumu pieņēmuši,” skaidroja Rebenoks.

Padome pateicas ekonomikas ministram Ralfam Nemiro par izrādīto uzticēšanos, partijai "KPV LV" par pausto atbalstu, kā arī augstu vērtē partijas "Jaunā konservatīvā partija" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK iesaisti jautājumā par elektrības rēķinu samazināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem," rakstīts padomes paziņojumā presei.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") par padomes lēmumu esot uzzinājis vien pirmdien no rīta.

“Šis jautājums netika apspriests ar mani, jo es pat neesmu kapitāldaļu turētājs, pati padome pieņēma lēmumu atsevišķi,” stāstīja minstrs.

Ministru prezidents iepriekš bija skaidri licis noprast, ka sagaida pagaidu padomes atsaukšanu, pretējā gadījumā amats varētu būt jāpamet pašam Nemiro. Tomēr, lai arī vēl piektdien ministrs publiski pauda, ka padomi atlaist neplāno, premjers ar lēmumu par viņa atlaišanu nesteidzās.

Rebenoks, jautāts, vai padome tomēr mazliet neizglābāt ministru šajā situācijā, kur viņš bija, – vai nu viņš atlaiž padomi vai premjers atlaiž viņu,  sacīja, ka “negribētu komentēt politiskus scenārijus vai lēmumus, jo šis nebija politisks lēmums no mūsu puses, jo mēs tiešām redzējām, ka nevaram dot to, ko gribējām uzņēmumam”.

Kā Latvijas Radio pastāstīja Nemiro, pašlaik notiek gatavošanās konkursa rīkošanai, lai izvēlētos jaunos padomes locekļus. Līdz tam brīdim pagaidu padomes vietā stratēģiskos lēmumus pieņems kapitāldaļu turētājs, proti, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis. 

Kā savu lielāko veikumu divu nedēļu laikā pagaidu padomes vadītājs sauc uzsākto darbu pie sadales tarifu samazināšanas. Šis būs arī galvenais uzstādījums jaunajai padomei, ko izvēlēsies atklāta konkursa gaitā. To Latvijas Radio minēja Nemiro.

"Galvenais, lai jaunajā padomē būtu profesionāli cilvēki savas kompetences ietvaros, nevis no vienas uz otru, trešo padomi ceļojošie padomes locekļi. Tas nav pareizais virziens. Es domāju, ka valsts pārvaldē šajā ziņā ir arī jāmainās," sacīja politiķis.

Ministrs pieļauj, ka "Latvenergo" padome tiks iecelta viena līdz divu mēnešu laikā. Līdz tam laikam pārrāvuma uzņēmuma darbā nebūs. To uzraudzīs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

"Pagaidu padomes vietā būs pagaidu akcionāra lēmumi, ja tādi būs nepieciešami. Bet mēs, protams, īpaši kontrolēsim šo jautājumu attiecībā uz sadales tarifu mazināšanas procesu," norādīja Nemiro.

Ekonomikas ministrs izvirza to pašu mērķi, kāds tika paziņots pirms vēlēšanām, proti, samazināt elektrības rēķinu visiem Latvijas lietotājiem. Un panākt to viņš vēlas līdz nākamā gada 1.janvārim.

Šobrīd rit darbs pie padomes konkursa nolikuma, attiecīgi pieteikšanās vēl nav izsludināta un, kad “Latvenergo” varētu tikt pie jaunās padomes, vēl nav zināms.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents Andris Grafs Latvijas Radio pauda, ka labāk, lai uzņēmumam „Latvenergo” vispār nav padomes, nekā tāda, kā līdz šim.  

Andris Grafs: Par “Latvenergo” padomi
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Viņš uzsvēra – ir jāvērtē ekonomikas ministra atbildība par iepriekšējās padomes atlaišanu. Turklāt jebkura uzņēmuma padome nav „diskusiju klubs” - tam ir jāpieņem svarīgi stratēģiski lēmumi. Atstāt „Latvenergo” bez padomes ilgstoši nav vēlams.

Taču divi mēneši līdz brīdim, kad atbilstoši padomes locekļi tiks atlasīti, eksperta izpratnē, ir maksimālais pieņemamais laiks.

„Tas lielais jautājums ir - kas notiks tālāk? Viens ir ministra atbildības vērtēšanas jautājums, kas, manuprāt, ir jāturpina. Bet vēl svarīgāks ir, lai mēs pārdomātā un caurskatāmā konkursā pēc iespējas ātrā laikā iegūtu profesionālu, neatkarīgu padomi. Un šeit izšķirošie aspekti ir - kādi būs nominācijas komisijas dalībnieki, vai tur būs lielākā daļa neatkarīgi no ministra, ar uzņēmējdarbības pieredzi, ko mēs esam redzējuši arī, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju atlases konkursā, kas palielināja ticamību konkursam. Nu un tad kā tiks nodefinētas šīs prasības jaunajiem padomes locekļiem un viennozīmīgi ir jābūt vismaz trīs - pieci gadi liela uzņēmuma vadībā, jo padomes locekļiem ir jāspēj dot padomus valdes locekļiem, ir jābūt izpratnei par „Latvenergo” darbības nozari, par ilgtspējas principiem,” norādīja Grafs.

KONTEKSTS:

19. jūnijā atcelta "Latvenergo" padome. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") par iemeslu minēja neapmierinātību ar līdzšinējās padomes kūtrumu jaunu tirgu iekarošanā un elektroenerģijas sadales tarifu samazināšanā.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš. Rebenoks iecelts par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju, bet Degro - par padomes priekšsēdētāja vietnieku.

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") paziņoja, ka lēmums par "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāts un sasteigts, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem. Premjers pieprasījis ministram skaidrojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti