«Latvenergo» koncernam pērn piecu gadu rekordpeļņa – 85 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts AS "Latvenergo" peļņa pērn sasniegusi 85 miljonus eiro, kas ir labākais peļņas rādītājs pēdējo vismaz piecu gadu laikā, liecina koncerna revidētie 2015.gada rezultāti. 

Salīdzinājumam 2014.gadā koncerna neto peļņa bija 29,79 miljoni eiro, 2013.gadā – 46,15 miljoni eiro, 2012.gadā – 59,86 miljoni eiro, bet 2011.gadā – 62,29 miljoni eiro, liecina "Latvenergo" mājaslapā pieejamā informācija.

Atbilstoši likumam "Par valsts budžetu 2016. gadam" koncerns no pērn gūtās peļņas dividendēs valsts budžetā iemaksās 77,4 miljonus eiro.

Savukārt "Latvenergo" koncerna ieņēmumi pērn bija 929,1 miljons eiro – tas ir par 8% mazāk nekā 2014.gadā.

Koncerna ieņēmumu samazinājumu noteica izmaiņas finanšu uzskaites principos līdz ar AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" darbības uzsākšanu 2014.gada 1.aprīlī, kā arī tas, ka obligātā iepirkuma ieņēmumi un izmaksas tiek atspoguļotas bilances aktīvos, skaidro kompānijā.

Koncerna investīciju apjoms pērn sasniedza 190,5 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2014. gadā. No kopējām investīcijām 62% ir ieguldīti tīklu aktīvos un to modernizācijā, palielinot tīklu pakalpojumu kvalitāti, uzlabojot tehniskos rādītājus un darbības drošumu.

Koncernā norāda, ka tā tirgus daļa 2015.gadā saglabājās augsta – aptuveni trešā daļa no kopējā Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus.

Kopumā mazumtirdzniecības klientiem pārdotas 7 869 GWh (gigavatstundas) elektroenerģijas. No šī apjoma ārpus Latvijas pārdota gandrīz viena trešdaļa jeb 2 539 GWh. Koncerns pērn biznesa klientu skaitu Lietuvā un Igaunijā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājis par aptuveni 33%.

"Latvenergo" norāda, ka būtiskākie notikumi enerģētikas nozarē pērn bija Baltijas valstu dziļāka integrācija Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, kā arī elektroenerģijas tirgus liberalizācijas noslēgums Latvijā, pievienojot tam Latvijas mājsaimniecības.

2015.gadā turpināta finansējuma avotu diversifikācija, "Latvenergo" emitējot "zaļās" obligācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti