«Latvenergo» koncerna ieņēmumi pērn sarukuši par 5%, peļņa – četras reizes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts AS "Latvenergo" koncerna ieņēmumi pērn bijuši 878,01 miljons eiro, kas ir par 5% mazāk nekā 2017. gadā. Savukārt koncerna peļņa pērn bijusi 75,96 miljoni, kas ir četras reizes mazāk par uzņēmuma 2017. gada peļņu – 322,02 miljoniem eiro, liecina koncerna nerevidētie finanšu dati.

2017. gadā koncerna peļņu veidoja koncerna saimnieciskās darbības rezultāts – peļņa 173,1 miljonu eiro apmērā un uzņēmumu ienākuma nodokļa reformas rezultātā reversētais atliktais nodoklis – 149,1 miljons eiro.

Koncerna EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem un nolietojuma pērn bijusi 321,6 miljoni eiro, kas ir par 41% mazāk, salīdzinot ar šo rādītāju gadu iepriekš. Savukārt koncerna aktīvu vērtība gada beigās sasniedza 3,8 miljardus eiro. Salīdzinājumam koncerna aktīvi iepriekšējā gada beigās bija 4,4 miljardi eiro.

"Koncerna darbību un rezultātus 2018. gadā ietekmēja globāli un reģionāli darbības vides faktori, kā elektroenerģijas, dabasgāzes un CO2 emisijas kvotu cenu kāpums. Ilgstoši karstie un sausie laikapstākļi ievērojami samazināja hidroelektrostaciju izstrādi, īpaši Skandināvijā, tādējādi veicinot elektroenerģijas "spot" cenu pieaugumu visā Eiropā. Tādējādi vidējā elektroenerģijas cena Latvijā 2018. gadā bija par 44% augstāka nekā gadu iepriekš, sasniedzot gandrīz 50 eiro par megavatstundu," norāda "Latvenergo".

Daugavas hidroelektrostaciju (HES) izstrāde 2018. gadā, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājās par 44% un bija 2 380 gigavatstundas. Līdz ar to elektroenerģijas pieprasījuma nodrošināšanā šogad ļoti būtiska loma bija AS "Latvenergo" termoelektrocentrālēm (TEC), kas kompensēja hidroizstrādes iztrūkumu.

2018. gadā TEC elektroenerģijas izstrāde bija 2 644 gigavatstundas, kas ir par 87% vairāk nekā pagājušajā gadā. Vienlaikus tas ir lielākais TEC saražotās elektroenerģijas daudzums kopš 1990. gada.

Kopumā 2018. gadā AS “Latvenergo” savās ražotnēs ir saražojusi 5 076 gigavatstundas elektroenerģijas.

Mazumtirdzniecības klientiem Baltijā 2018. gadā kopumā pārdotas septiņas teravatstundas (TWh) elektroenerģijas, kas ir aptuveni tikpat, cik pērn. Latvijā pārdotās elektroenerģijas apjoms bija 4,4 TWh, Lietuvā – 1,6 TWh un Igaunijā – 0,9 TWh.

Latvijā 2018. gadā samazinājās obligātā iepirkuma komponente (OIK), ko veicināja "Latvenergo" lēmums atteikties turpmāk saņemt 75% no ikgadējiem elektriskās jaudas maksājumiem TEC, vienlaikus saņemot no valsts vienreizēju kompensāciju. Tādējādi 2018. gadā TEC ietekme obligātā iepirkuma un jaudas maksājumā no 37% ir samazinājusies līdz 15 % jeb par 74,2 miljoniem eiro, norāda koncerns.

Par 75% mazāki TEC elektriskās jaudas ieņēmumi un būtiski zemāka izstrāde Daugavas HES kaskādē negatīvi ietekmēja koncerna finanšu rezultātus, skaidro uzņēmumā.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apjoms 2018. gadā sasniedz 220,6 miljonus eiro. Lielākais investīciju apjoms ir ieguldīts tīklu modernizācijā – aptuveni 80% no kopējām investīcijām, kas nodrošina augstu tīkla pakalpojumu kvalitāti un uzlabo tehniskos rādītājus un darbības drošumu. Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā pārskata gadā ir ieguldīts 21,1 miljons eiro. Turpinās ieguldījumi lielajos pārvades projektos – "Kurzemes lokā" un "Trešajā elektropārvades tīkla savienojumā starp Igauniju un Latviju".

Revidētie "Latvenergo" koncerna 2018. gada rezultāti tiks publicēti 17. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti