«Latvenergo» koncerna ieņēmumi deviņos mēnešos pieauguši par 78,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

AS "Latvenergo" koncerns šogad deviņos mēnešos strādāja ar 1,175 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 78,1% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 3,9 reizes – līdz 104,259 miljoniem eiro, liecina "Latvenergo" sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

"Latvenergo" pārstāvji norādīja, ka koncerna peļņa šogad deviņos mēnešos ir mazāka nekā šogad pirmajā pusgadā. Pēc aģentūras LETA aprēķiniem, koncerns trešajā ceturksnī strādāja ar 37,646 miljonu eiro zaudējumiem.

Uzņēmumā skaidro, ka koncerna peļņa ierasti pirmajā pusgadā ir būtiski lielāka nekā gada otrajā pusgadā, jo pirmā pusgada darbības rezultātus pozitīvi ietekmē būtiski lielāka ūdens pietece Daugavā un sekmīga hidroelektrostaciju darbība. Savukārt gada otrajā pusē vairāk elektroenerģijas Latvijā un visā Baltijā nepieciešams importēt.

Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022. gada deviņos mēnešos pieaudzis 2,2 reizes, sasniedzot 736,554 miljonus eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 125,543 miljoni eiro, kas pieaugums 3,6 reizes.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka koncerna ieņēmumu pieaugumu galvenokārt ietekmēja par 494 miljoniem eiro lielāki ieņēmumi no enerģijas pārdošanas augstāku elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus cenu ietekmē. Šogad deviņos mēnešos Latvijā elektroenerģijas cena pieaug 3,3 reizes, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, savukārt dabasgāzes cenas bija vairāk nekā četras reizes, bet emisiju kvotu cenas – gandrīz divas reizes augstākas.

Tāpat "Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka kompānijas peļņa, kā valsts kapitālsabiedrībai, tiek novirzīta izmaksai dividendēs, kas nonāk valsts budžetā. Šogad nolemts dividendēs izmaksāt 70,2 miljonus eiro, savukārt 2023.gadā dividendēs plānots izmaksāt ne mazāk kā 56,8 miljonus eiro.

2022. gada deviņos mēnešos "Latvenergo" saražoja 2729 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 19,9% mazāk nekā pērn deviņos mēnešos, tāpat saražotas 1147 GWh siltumenerģijas, kas ir par 13,1% mazāk.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apmērs 2022. gada deviņos mēnešos bija 85,4 miljoni eiro, kas ir par 12% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Tostarp lielākā daļa jeb 71% ieguldīti sadales tīklu aktīvos. Turpināta Daugavas hidroelektrostaciju (HES) hidroagregātu rekonstrukcija, kur kopējais jau ieguldīto investīciju apmērs pārsniedza 200 miljonus eiro.

Koncerna pārskatā norādīts, ka, izvērtējot iespējamos riskus, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, 2022. gada 21. aprīlī pieņemti grozījumi Latvijas Enerģētikas likumā, kas nosaka, ka dabasgāzes energoapgādes drošuma rezervju iegādi 1,8–2,2 teravatstundu (TWh) apmērā un uzglabāšanu valsts vārdā organizē "Latvenergo". Lai arī situācijas gāzes tirgū visā Eiropā ir saspringta, "Latvenergo" veica gāzes iepirkumu un pastāvīgi turpina arī papildināt gāzes krājumus, nodrošinot arī valsts rezervēm nepieciešamo dabasgāzes apmēru. Šogad 30. septembrī koncerna bilancē atzītie dabasgāzes krājumi ir 507,6 miljoni eiro, kas attiecīgi ir palielinājis koncerna apgrozāmo līdzekļu apmēru un neto aizņēmumus.

Daugavas HES šogad deviņos mēnešos ir saražotas 2242 GWh elektroenerģijas, kas ir par 6% vairāk nekā attiecīgā periodā pērn. Savukārt "Latvenergo" termoelektrostacijās (TEC) darbību noteica augstā dabasgāzes un ogļskābās gāzes kvotu cena, saražojot par 64% mazāk elektroenerģijas nekā pirms gada jeb 465 GWh.

Šogad deviņos mēnešos "Latvenergo" klientu portfelis pieaudzis gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes klientu skaits – attiecīgi par 7% un 14%. Tādējādi koncerna elektroenerģijas klientu portfeli veido aptuveni 800 000 klientu, no kuriem vairāk nekā 160 000 ir ārpus Latvijas, savukārt dabasgāzei klientu skaits pārsniedz 20 000.

2022. gada deviņos mēnešos "Latvenergo" koncerna pārdotais elektroenerģijas apmērs Baltijā veidoja 3892 GWh, kas ir par 22% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, bet pārdotās dabasgāzes apmērs pieaudzis par 6% – līdz 719 GWh.

Vienlaikus noslēgto saules paneļu un saules parku daļu pārdošanas līgumu skaits Baltijā ir pieaudzis gandrīz septiņas reizes, pārsniedzot 5300. 

Kopējā "Latvenergo" koncerna klientiem uzstādītā saules paneļu jauda Baltijā pārsniedz 30 megavatu (MW). Paplašinot un diversificējot ģenerācijas portfeli ar zaļajām tehnoloģijām, notiek saules parku projektu attīstība. Šobrīd darbībā atrodas četri "Elektrum" saules parki ar kopējo jaudu 11 MW, bet projekta vai celtniecības stadijā ir saules parku izveides projekti ar kopējo jaudu vairāk nekā 150 MW.

"Latvenergo" koncerna apgrozījums 2021. gada deviņos mēnešos bija 659,543 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 26,403 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti