«Latvenergo» koncerna auditētā peļņa pērn – 76 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts AS "Latvenergo" koncerna ieņēmumi pērn bijuši 878 miljoni eiro, kas ir par 5% mazāk nekā 2017. gadā. Savukārt koncerna peļņa pērn bijusi 75,96 miljoni, kas ir četras reizes mazāk par uzņēmuma 2017. gada peļņu – 322,02 miljoniem eiro, liecina koncerna revidētie finanšu dati.

2017. gadā koncerna peļņu veidoja koncerna saimnieciskās darbības rezultāts – peļņa 172,9 miljonu eiro apmērā un uzņēmumu ienākuma nodokļa reformas rezultātā reversētais atliktais nodoklis – 149,1 miljons eiro.

Koncerna EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem un nolietojuma pērn bijusi 321,6 miljoni eiro, kas ir par 41% mazāk, salīdzinot ar šo rādītāju gadu iepriekš. Savukārt koncerna aktīvu vērtība pagājušā gada nogalē sasniedza 3,8 miljardus eiro. Salīdzinājumā - 2017. gada nogalē tā bija 4,42 miljardi eiro.

Koncerna darbību un rezultātus 2018. gadā ietekmēja tādi globāli un reģionāli darbības vides faktori kā elektroenerģijas, dabasgāzes un CO2 emisijas kvotu cenu kāpums. Ilgstoši karstie un sausie laikapstākļi ievērojami samazināja hidroelektrostaciju (HES) izstrādi, īpaši Skandināvijā, tādējādi veicinot elektroenerģijas cenu pieaugumu visā Eiropā.

Vidējā elektroenerģijas cena Latvijā 2018. gadā bija par 44% augstāka nekā gadu iepriekš, sasniedzot gandrīz 50 eiro par megavatstundu (MWh).

"Latvenergo" skaidroja, ka pali 2018. gada janvārī Latvijai pat nodrošināja Baltijas lielākās elektroenerģijas eksportētājas statusu, taču kopumā Daugavas HES izstrāde 2018. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājās par 44% un bija 2 380 gigavatstundas (GWh). Līdz ar to elektroenerģijas pieprasījuma nodrošināšanā ļoti būtiska loma bija "Latvenergo" termoelektrocentrālēm (TEC), kas kompensēja hidroizstrādes iztrūkumu. 2018. gadā TEC elektroenerģijas izstrāde bija 2 644 GWh, kas bija par 87% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Vienlaikus tas bija lielākais TEC saražotās elektroenerģijas daudzums kopš 1990. gada.

Kopumā 2018. gadā "Latvenergo" savās ražotnēs saražoja 5 076 GWh elektroenerģijas.

Koncernā atzīmēja, ka 2018. gadā samazinājās obligātā iepirkuma komponente (OIK), ko veicināja "Latvenergo" lēmums atteikties turpmāk saņemt 75% no ikgadējiem elektriskās jaudas maksājumiem TEC, vienlaikus saņemot no valsts vienreizēju kompensāciju. Tādējādi 2018. gadā TEC ietekme obligātā iepirkuma un jaudas maksājumā no 37% ir samazinājusies līdz 15% jeb par 74,2 miljoniem eiro.

Par 75% mazāki TEC elektriskās jaudas ieņēmumi un būtiski zemāka izstrāde Daugavas HES kaskādē negatīvi ietekmēja koncerna finanšu rezultātus.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apjoms 2018. gadā sasniedz 220,6 miljonus eiro. Lielākais investīciju apjoms ir ieguldīts tīklu modernizācijā – aptuveni 80% no kopējām investīcijām. Tas nodrošina augstu tīkla pakalpojumu kvalitāti un uzlabo tehniskos rādītājus un darbības drošumu. Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā pārskata gadā ieguldīts 21,1 miljons eiro. Turpinās ieguldījumi lielajos pārvades projektos – "Kurzemes lokā" un "Trešajā elektropārvades tīkla savienojumā starp Igauniju un Latviju".

Pēc pārskata perioda beigām 2019. gada 19. martā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" saglabājusi nemainīgu "Latvenergo" kredītreitingu "Baa2" līmenī ar stabilu nākotnes vērtējumu, piebilda koncernā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti