«Latvenergo» koncerna apgrozījums pērn nedaudz sarucis – līdz 925,6 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts AS "Latvenergo" koncerna neto apgrozījums pērn bijis 925,6 miljoni eiro, kas ir nedaudz mazāk par iepriekšējā gada rādītāju – 931,6 miljoniem eiro. Savukārt koncerna peļņa pērn pieaugusi gandrīz 2,5 reizes – no 130 593 eiro 2016.gadā līdz 322 021 eiro pērn, liecina uzņēmuma pagājušā gada darbības pārskats.

Koncerna peļņa sastāv no ikgadējās saimnieciskās darbības rezultāta – 172,9 miljoniem eiro, un nodokļu reformas rezultātā reversētā atliktā uzņēmumu ienākuma nodokļa – 149,1 miljoniem eiro.

No gūtās peļņas turpmākajos gados valsts budžetā maksājamo dividenžu paredzamais apjoms 2018.gadā ir 94,2 miljoni eiro, 2019.gadā –  132,9 miljoni eiro un 2020.gadā – 127,1 miljons eiro.

"Latvenergo" koncernā pagājušajā gadā saražots viens no vēsturiski lielākajiem elektroenerģijas apjomiem – 5,7 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas, kas ir par 22 % vairāk nekā 2016. gadā. Lielākā nozīme bija ražīgai elektroenerģijas izstrādei Daugavas hidroelektrostacijās – pēc vairākiem gadiem, kas Latvijā aizvadīti ar salīdzinoši zemu ūdens līmeni Daugavā, pērn bija liela ūdens pietece un līdz ar to elektroenerģijas ražošanai īpaši veiksmīgs gads.

Ārpus Latvijas pārdotās elektroenerģijas apjoms veido vienu trešdaļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma. 2017.gadā mazumtirdzniecības klientiem Baltijā kopumā pārdotas 6,9 TWh elektroenerģijas: Latvijā – 4,6 TWh, Lietuvā – 1,3 TWh un Igaunijā – 1 TWh.

2017.gada aprīlī notika dabasgāzes tirgus atvēršana Latvijā, un "Latvenergo" koncerns uzsāka dabasgāzes tirdzniecību biznesa klientiem Latvijā un Igaunijā.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apjoms 2017.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies par 43,1 miljonu eiro jeb 21% un bija 243,8 milljoni eiro.

Pieaugumu sekmēja lielākas investīcijas pārvades un ražošanas segmentos. Turpinot Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijas projekta īstenošanu, pārskata gadā tajā investēti 41,8 miljoni eiro. Lai nodrošinātu augstu tīkla pakalpojumu kvalitāti, tehniskos rādītājus un darbības drošumu, būtisks investīciju apjoms ieguldīts tīklu modernizācijā. Investīciju apjoms tīklu aktīvos ir 65% no kopējām investīcijām.

"Latvenergo" koncerns ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā. Pērn koncerns valsts budžetā ir iemaksājis 238 miljonus eiro, tajā skaitā dividendēs par valsts kapitāla izmantošanu iemaksāti vairāk nekā 90 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti