«Latvenergo» iegādāsies papildu gāzes rezerves Latvijas enerģētiskajai drošībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība ceturtdien deleģēja uzņēmumu "Latvenergo" iepirkt vēl divas teravatstundas sašķidrinātās dabasgāzes, kuru nogādāt Inčukalna gāzes krātuvē, lai nodrošinātu Latvijas enerģētisko neatkarību no Krievijas, žurnālistiem pastāstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Viņš uzsvēra, ka ir nozīmīgi, lai Latvija var mierīgi skatīties uz nākotni, neskatoties uz to, kas notiks tālāk. 

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) pastāstīja, ka pašlaik Latvijā gāzes rezerves ir pietiekamā apjomā un nav saskatāmas piegādes krīzes pazīmes. Tomēr, lai varētu drošības riskus mazināt arī ilgākā laika posmā, tiks iepirktas vēl divas teravatsundas sašķidrinātās dabasgāzes.

Pēc Vitenberga teiktā, pašlaik notiek sarunas ar ASV, Kataru un Norvēģiju par piegādēm. Kuģis dabasgāzi nogādās Klaipēdas terminālī, un pēc tam tā nonāks Inčukalnā.

Ministrs norādīja, ka arī degvielas rezerves Latvijā ir. Degviela iepirkta tik daudz, lai nodrošinātu Latvijas tautsaimniecību uz 90 dienām, un 80% glabājoties valsts teritorijā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

"Energoapgādes jomā nav pamata bažām. Ir ņemti vērā infrastruktūras attīstības pasākumi, kas ļauj iegādāties gāzi ne tikai no Krievijas, bet arī citiem piegādātājiem, kas šajos apstākļos ir īpaši svarīgi. Divas teravatstundas – tie ir divi kuģi. Tās valstis, ar kurām "Latvenergo" runā un no kurienes šo gāzi varētu iegādāties, ir Katara, ASV vai Norvēģija. Iepirkumu varētu izsludināt jau šodien.

Sašķidrināto gāzi līdz krātuvei Inčukalnā nogādās caur termināli Klaipēdā.

Tāpat, runājot par degvielas rezervēm, ir noticis iepirkums un 90 dienām degviela, kas nepieciešama mūsu tautsaimniecībai, ir iepirkta. Liela daļa, 80 procentu, no tās glabājas valsts teritorijā, tāpēc arī šajā aspektā varam justies droši," stāstīja ministrs.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas agrā rītā paziņoja par "specoperācijas sākumu" Ukrainā, pēc kā Putina režīms sācis masīvu uzbrukumu Ukrainai. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievija sākusi pilna mēroga karu, tāpēc Kijeva sarauj diplomātiskās attiecības ar Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti