«Latvenergo»: Arī bez tirgus atvēršanas elektrības cenai būtu jāpieaug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arī neatverot elektroenerģijas tirgu un saglabājot mājsaimniecībām regulēto elektrības tarifu, tas būtu jāpaaugstina, trešdien pēc tikšanās ar „Vienotības” Saeimas frakciju atzina „Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss.

Bariss skaidroja, ka elektroenerģijas tarifu veidojošās komponentes nosaka elektrības cenu un arī, neatverot tirgu, tarifs būtu jāpaaugstina aptuveni līdz tādam līmenim, kāds tas būtu brīvajā tirgū, ziņo Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.  

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs skaidroja, ka, ņemot vērā izmaksas, ja „Latvenergo” lūgs tarifa pieaugumu ar ekonomisko pamatojumu, regulatoram nebūs pamata to neakceptēt.

„Vienotība” plāno vērtēt elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, analizējot divus iespējamos rīcības scenārijus – neatverot tirgu un atverot tirgu, taču nosakot lielāku palīdzību mazturīgajiem un citām mazāk aizsargātām sabiedrības grupām.

Jau ziņots, ka nepilnus divus mēnešus pirms iepriekš noteiktā laika valdību veidojošās partijas pieļauj, ka uz nenoteiktu laiku varētu tikt atlikta elektrības tirgus liberalizācija.

Patlaban ir plānots, ka, sākot ar 1.aprīli, ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs pats izvēlēties, kāda piegādātāja elektrību viņš varēs izmantot. Šāda kārtība izslēdz elektroenerģijas subsidēšanu tiem patērētājiem, kas to izmantoja mazos apjomos.

Pēc pilnīgas elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksas vidēji pieaugs par 7-12%. Elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, ir paredzēta no aprīļa. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti