Rīta Panorāma

Intervija ar Viju Piziču

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Aināru Dakšu

Intervija ar Juri Gulbi

«Lattelecom» šefs par apvienošanos ar LMT: Gribētos ātrāku akcionāru rīcību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis gribētu, lai “Lattelecom”  un arī "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) akcionāri  - Latvijas valsts un Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmums “Telia Sonera” – komunicētu aktīvāk un spētu pieņemt lēmumus par abu uzņēmumu apvienošanu.

 “Telia Sonera”, kas ir abu Latvijas  telekomunikācijas mazākuma akcionārs, piedāvājis Latvijai trīs variantus abu uzņēmumu tālākai attīstībai.

Gulbis LTV raidījumā “Rīta panorāma” sacīja, ka pašlaik publiskajā telpā “privatizācija un uzņēmumu  apvienošana sajauktas vienā putrā”, bet apvienot uzņēmumus var dažādos veidos un “Lattelecom” valdes piedāvājums neparedz akcionāru struktūras izmaņas.

Viņš norādīja, ka uzņēmumus var apvienot bez privatizācijas, ja akcionāri to vēlas, tas ir viņu jautājums, kā viņi darījumu strukturēs, taču līdz šim par to saruna nav notikusi. 

“Biznesā nekā nedarīšana ir ātrs ceļš uz nāvi, un šis jautājums jau trīs gadus cilāts,” sacīja Gulbis, atzīstot, ka vēlētos aktīvāku akcionāru komunikāciju.  

Viņš atgādināja, ka nozarē ir tendences uzņēmumiem apvienoties, otrā tendence ir interneta izmantošana.

"Kad pēdējo reizi kāds zvanīja vai sūtīja īsziņas uz ārzemēm – visi lieto “Skype” un “WhatsApp”.  Un lielākie uzņēmumi var piedāvāt vairāk pakalpojumu, lētākas cenas, klientiem arī tas ir ērtāk, jo visi pakalpojumi ir vienuviet," apvienošanas priekšrocības uzskaitīja Gulbis.

Aģentūra LETA ziņoja, ka iepriekš premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) pēc tikšanās ar abu uzņēmumu vadību atzina, ka lēmums par valsts kapitālsabiedrību "Lattelecom" un LMT nākotni būs jāpieņem valdībai, un, ja nepieciešams, tiks veikta padziļināta pārbaude.

Pagājušā gada 20.novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma "TeliaSonera" un līdz šā gada 22.janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi. Tomēr izlemts, ka par turpmāko rīcību ar LMT un "Lattelecom" valsts kapitāldaļām lems jaunā valdība.

"TeliaSonera" piedāvājums iekļāva trīs scenārijus abu uzņēmumu apvienošanai. Pirmais scenārijs paredz, ka abu uzņēmumu kapitāldaļas nopērk "TeliaSonera", uzņēmumi tiek apvienoti un integrēti "TeliaSonera" grupā, bet kabeļu infrastruktūra paliek valsts rīcībā.

Otrā scenārija gadījumā abu uzņēmumu daļas nopērk valsts, kam seko to apvienošana, bet trešā scenārija gadījumā "TeliaSonera" iegūst apmēram 54% kapitāldaļu apvienotajā uzņēmumā, bet valsts - 46%. Notiek valsts daļu konsolidācija. Šajā piedāvājumā netiek noteikts kabeļu infrastruktūras risinājums.

"Lattelecom" ir viens no lielākajiem Latvijas telekomunikāciju uzņēmumiem, kurš pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā (51%) un Dānijā reģistrētajam "TeliaSonera" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). 2014.gadā uzņēmuma grupa apgrozīja 191 miljonu eiro un nopelnīja 32 miljonus eiro.

LMT dibināts 1992.gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma daļu pieder "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - valstij piederošajam "Latvijas Valsts radio un televīzijas centram" un 5% - Latvijas valstij. Uzņēmuma grupa pērn apgrozīja 179,2 miljonus eiro un nopelnīja 22,1 miljonu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti