Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Kloviņu un Ingmāru Pūķi

Rīta Panorāma

Intervija ar Gunitu Ķiesneri

Intervija ar Edgaru Šīnu

«Latio» vadītājs rosina NĪN attiecināt tikai uz zemi, ne mājokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) vajadzētu attiecināt tikai uz zemi, ne mājokli, rosina nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns. Viņaprāt, sabiedrība to uzskatītu par taisnīgāku risinājumu.

Jaunais kadastrs un NĪN

“Neapstrīdu, ka nodokļu ieņēmumus vajag. Vai šajos apstākļos, kad mūsu mājokļu tirgus ir tik bēdīgs (..), vai tas būtu pareizi kāpināt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus, arī izvērtējot to, kā izskatās Rīgas centrs, ielas, veikali, biroji un dzīvokļi,” intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Šīns.

Viņaprāt, NĪN maksājuma pieaugumam jābūt pakāpeniskam.

Viņš arī rosināja apsvērt iespēju šo nodokli iekasēt tikai no zemes, ne no mājokļa. “Lai neiznāk sajūta, ka cilvēks uzbūvē māju, nopērk sev dzīvokli un katru gadu tā kā atpērkas no pašvaldības. Ja varētu samaksu par infrastruktūru un pakalpojumiem attiecināt uz zemi, domāju – liela daļa sabiedrības to uzskatītu par taisnīgāku,” skaidroja “Latio” vadītājs.

Viņš arī pauda skepsi par Tieslietu ministrijas piedāvāto NĪN neapliekamo minimumu 100 000 eiro apjomā. “Iedomājieties – privātmāja Pierīgā ir vismaz 150 000 eiro [vērta]. Kāpēc lai ģimene, kas ir sadūšojamies sev atvēlēt privātmāju, būtu ar ko sliktāka nekā tā ģimene, kas dzīvo dzīvoklī par 100 000 eiro?” sacīja Šīns.

Mājokļu tirgus šogad

“Latio” valdes priekšsēdētājs arī pastāstīja par situāciju mājokļu tirgū. Covid-19 krīze ir ietekmējusi darījumu skaitu. “Kamēr pārdevēji uzskata, ka viņu īpašumi aizvien ir tikpat vērtīgi kā pirms marta, pircēji sagaida būtiskas atlaides. Tāpēc darījumu skaitā zināms kritums,” skaidroja Šīns.

Viņš sacīja, ka iedzīvotāji “sapņo par skaistu savrupmāju”, bet maksātspēja ir tāda, ka naudas pietiek vien dzīvoklim sērijveida namā. “Tas ir tipiski cilvēkam – gribēt kaut ko vairāk, nekā var atļauties,” piebilda Šīns.

Turklāt vilšanos pircēji piedzīvo arī bankās. Tomēr Šīns nesteidz pārmest bankām, jo “baņķieri tikai reflektē to, kāda ir mūsu maksātspēja, cik likvīds ir tirgus”.

Nereti gan izskanējuši pārmetumi par ļoti atturīgu attieksmi kredītu piešķiršanai reģionos. Attiecībā uz to Šīns pieļāva, ka līdzēt varētu tas, ja no finanšu institūcijas “Altum” būtu kāds atbalsts, lai varētu drošāk kreditēt šos īpašumus.

“Latio” vadītājs atklāja vēl kādu tendenci Covid-19 krīzes laikā: “Cilvēki gribēs sev mājoklī papildu istabu, kur varētu strādāt vīrusa gadījumā un lai nav jābūvē telts vīrusa gadījumā. To mēs redzam – tie, kas var atļauties, plāno sev vēl vienu istabu.”

Tāpat ir to klientu pieplūdums, kas plāno iegādāties privātmājas.

KONTEKSTS:

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu. Savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

Saeima 2017. gadā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums tuvākajos gados.   

2022. gada sākumā lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugs kadastrālā vērtība. Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā. Tas nozīmē, ka vairākas reizes var pieaugt arī nekustamā īpašuma nodoklis. Koalīcijā nav vienprātības par iespējamiem risinājumiem. 

Publiskai apspriešanai nodotas uz 2022. gadu projektētās kadastrālās vērtības.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) solīja nepieļaut jauno kadastrālo vērtību stāšanos spēkā līdz brīdim, kamēr nebūs pārskatītas NĪN likmes, tostarp atcelts NĪN primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti