"Latio": Pusgadā palielinājusies interese par zemes gabalu iegādi Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pēdējā pusgada laikā interese par zemes gabalu iegādi Latvijā ir palielinājusies, tādēļ arī vērojams pircēju prasībām atbilstošu zemes gabalu cenas pieaugums, pavēstīja nekustamo īpašumu kompānijā "Latio".

"Pierīgā pieprasīti gan ir tikai tie īpašumi, kas atrodas vietās ar attīstītu infrastruktūru, arī zemes gabalam jābūt ar komunikācijām, ērtu piekļūšanu. Nav pieprasījuma pēc zemes tā saucamajās pļavās, tālu no apdzīvotām vietām. Visbiežāk lēmums iegādāties gruntsgabalu privātmājas būvniecībai ir saistīts ar piedāvāto māju trūkumiem – pārāk lielu mājas un zemes platību, nepietiekamu kvalitāti, neatbilstoši augstu cenu," sacīja "Latio" nekustamā īpašuma tirdzniecības speciālists Atis Skrastiņš.

Kompānijā norādīja, ka savrupmāju būvniecībai piemērotu zemes gabalu 1000–1500 kvadrātmetru platībā vidējā cena Rīgas mikrorajonos šā gada sākumā bija par aptuveni 13% augstāka nekā pirms gada. Cenu diapazons, kādā notiek darījumi mikrorajonos, ir 40–55 eiro par kvadrātmetru.

Tādās pircēju pieprasītās Pierīgas vietās kā Mārupe, Babīte un Garkalne apbūves zemes gabalu vidējā cena gada laikā pieaugusi par 12%, bet cenas ir robežās no 20 līdz 30 eiro par kvadrātmetru. Carnikavā, Ādažos un Ķekavā privātās apbūves zemes cenas ir 10–17 eiro par kvadrātmetru, bet vidējā cena gada sākumā bija par 10% augstāka nekā pirms gada. Zemes vidējā cena nav mainījusies tādās Pierīgas vietās kā Olaine, Inčukalns, Baldone. Šajās vietās zemes kvadrātmetra cena ir robežās no trijiem līdz septiņiem eiro.

"Latio" arī atzina, ka augstākais cenu līmenis ir privātās apbūves zemei Rīgas ekskluzīvākajās vietās – Mežaparkā, Ķīpsalā un Vecāķos, kur kvadrātmetra cena ir robežās no 240 līdz 310 eiro. Šajās Rīgas apkaimēs apbūves zemes vidējais cenu līmenis gada laikā ir palielinājies aptuveni par 5%, bet, salīdzinot ar 2008.gada sākumu, tas ir zemāks par nepilniem 30%. Citur Rīgā un tās apkārtnē šī starpība veido aptuveni 55%, bet mazāk pieprasītās vietās – apmēram 80%.

"Pircēju intereses palielināšanās un cenu izmaiņu tendences liecina, ka privātās apbūves zemes iegādi var vērtēt arī kā vienu no brīvo līdzekļu ieguldīšanas iespējām. Labās vietās esošu zemes gabalu cenu pieaugums būtiski pārsniedz, piemēram, banku depozītu ienesīgumu, kas patlaban ir 2–3% robežās," norādīja "Latio" Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

"Latio" ir dibināts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 489,6 tūkstoši latu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Edgars Šīns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti