Latgales zemnieki satraucas par sējumiem un interesējas par attīstības projektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šobrīd svarīgi sagatavot tehniku, saplānot sējumus laukos, iegādāties degvielu un mēslojumu. Tie ir ikgadēji pasākumi laukos, kas vēsta par pavasara atnākšanu.

Iespējams, ne viens vien ziemāju lauks šopavasar būs jāpārsēj, saka zemnieki un agronomi, analizējot šī gada laika apstākļu situāciju. Tomēr līdztekus ar jauno darba sezonu zemniekus interesē arī saimniecību modernizācijas iespējas, projektu atbalsts  un perspektīvas, kas laukos strādājošajiem būs iespējamas. Par to, tiekoties ar lauku konsultantiem un gatavojoties jaunajai darba sezonai, šobrīd taujā zemnieki.

Arī Kalkūnes pagasta zemnieks Andrejs atzīst, ka šis pavasaris zemniekiem, visticamāk, ar gadskārtējiem darbiem būs ievilcies. Zemniekiem ir par ko bažīties, piekrīt Lauku konsultāciju centra speciāliste Janīna Kursīte.

Zemnieki satraucas par to, vai vajadzēs pārsēt vai nepārsēt (..) Protams, rosība ir (..) Ļoti daudzi prasa par modernizāciju. Lauksaimnieki ir gatavi jaunajam darba cēlienam,” saka Kursīte.

Kalkūnes pagasta zemnieki tikko kā iepirkuši degvielu jaunajai  sējai. Šobrīd būtiski dokumentāli sagatavot pieteikumu, lai varētu saņemt valstī paredzēto kompensāciju, stāsta zemnieki. Tas ir vēl pērnā gada neizmantotais atbalsts.

Lauksaimniekus interesē pieejamais atbalsts arī saimniecību modernizācijā, jo, sākot saimniecisko gadu, ir būtiski zināt,  vai vērts rakstīt projektus un plānot attīstību. „Zemnieki visvairāk gaida projektus (..) ir vajadzība pirkt tehniku, interesējas par celtniecību – fermu celtniecību,” saka lauku konsultants Artis Simanovičs.

Tiesa, šobrīd ar konkrētām programmām, kas reāli būtu vērstas tieši uz zemnieku saimniecību attīstību, iepriecināt lauksaimniekus nevar, izsludinātas tās vēl nav.

Šobrīd būtiski sagatavot tehniku, iepirkt degvielu un sēklu, un cerēt uz labvēlīgiem pavasara darbiem laika apstākļiem, saka zemnieki, cerot, ka atbalsta programmas lauksaimniekiem būs pieejamas. Viņi arī cer, ka politiskās norises Krievijā un Ukrainā pirms pavasara darbiem neatsauksies uz cenu kāpumu degvielai, minerālmēslojumam vai augu aizsardzības līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti