Dienas ziņas

Matemātiķi mācās mācīt matemātiku

Dienas ziņas

Izstrādāts dabas aizsardzības plāns Bernātu dabas parkam

Zemnieki pielāgojas jaunajām prasībām

Latgales zemnieki mācās platību maksājumiem pietiekties elektroniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad iesniegumi zemes platību maksājumu saņemšanai ir jāiesniedz elektroniskā formā. Lauksaimnieku aktivitāte salīdzinājumā ar pērno gadu ir augusi. Pirmajā dienā iesniegumus sāka pildīt vairāk nekā 1000 interesentu. Daļa pēc konsultācijas vērsušies Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās pārvaldēs. Arī Austrumlatgales reģiona iedzīvotāji pamazām pielāgojas jaunajām prasībām.

Pirmdien, 11.aprīlī, Latvijā kopumā iesniegti 668 pieteikumi zemes platību maksājumu saņemšanai, no tiem 44 – Austrumlatgales reģionā. Arī otrdien zemnieki ir aktīvi un konsultāciju telpā Rēzeknē valda rosība.

Laicīgi subsīdijām piesakās gan tie zemnieki, kam mājās nav pieejams dators ar interneta pieslēgumu, gan tie, kam pagaidām vēl trūkst priekšzināšanu par jaunieviestās elektroniskās pieteikšanās sistēmas lietošanu. „Tagad es nāku pie šiem cilvēkiem, esmu ļoti laipni uzņemta. Pateicos, ka viņi palīdz aizpildīt, un mēs, vecie, varam eksistēt,” norāda lauksaimniece no Dricānu pagasta Tekla Plasa.

„Es atnācu pēc palīdzības, lai kopā ar darbiniekiem noformētu savus dokumentus elektroniski. (..) Praktiski visu ļoti labi izskaidroja, var saprast. Paldies jums!” piebilst lauksaimniece no Sakstagala pagasta Ija.

Lauku atbalsta dienesta darbinieki apstiprina: lielu pārpratumu nav bijis. Zemes platību digitalizēšana notikusi pakāpeniski. 80% klientu iesniegumu saturs ir tieši tāds pats kā pērn un to var arī pārkopēt. Elektroniskā pieteikšanās ļauj arī uzreiz konstatēt kļūdas zemes platību mērījumos, tādā veidā mazinot pārdeklarācijas iespējamību. „Sistēma uzreiz rādīs, ka šī platība jau ir pieteikta. Robežu nevajag koriģēt. (..) Lauksaimnieki uzreiz varbūt bija arī šokā. Bet pēc tam, laikam ejot un mēģinot viņiem izskaidrot un iestāstīt, viņi ir sapratuši šo te lietderību,” atzīmē LAD Austrumlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Aigars Puncuļs.

Jau kopš 2014. gada Austrumlatgalē apstrādāto zemju platība palielinās un jau tagad veido ap 200 000 hektāru. Bet saimniecību skaits mazinājies: 2004. gadā lauku atbalsta dienestā subsīdijas piešķirtas 12 000 klientu, pērn tikai – 8254. „Tātad, saimniecības apvienojas. Ja kādreiz varbūt pieteicās mamma, tētis, dēls un meita, tad tagad piesakās viens. (..) Saimniecības kļūs lielākas, konkurētspējīgākas. Vērstas uz attīstību,” skaidro Puncuļs.

Šādu attīstību veicina tieši Eiropas Savienības fondu finansējuma pieejamība, atzīst zemnieki. Par zemes platībām saņemtie maksājumi lieti noder apgrozāmo līdzekļu palielināšanai vai tehnikas iegādei.

Lauku atbalsta dienests informē, ka, sākot ar 18. aprīli, izbrauks uz 77 Austrumlatgales pagastu centriem, kur vietēji zemnieki pieteikumus par zemes platību maksājumu saņemšanu varēs aizpildīt bez kļūdām - klātienē. Sīkāka informācija par vizītēm atrodama dienesta mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti