Panorāma

M.Jansonam pasniegts britu Karaliskās filharmonijas zelta ordenis

Panorāma

Ražotāji Latvijā: atšķirības nav izejvielu kvalitātē

Latgales uzņēmēja aicina likvidēt nodokļu parādnieku uzņēmumus

Latgales uzņēmēja aicina likvidēt nodokļu parādnieku uzņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nodokļu nemaksātāji mums nodara ļoti lielu ļaunumu, tāpēc visiem, kas nepieteiksies nodokļu nomaksai un soda naudu atlaišanai par parādiem, ir jāaptur darbība. Ar šādu aicinājumu LTV vērsās kāda uzņēmēja no Latgales. Viņa norāda, ka zina, kuri kolēģi izvairās no nodokļiem, sola šo uzņēmumu nosaukumus publiskot. Finanšu ministre uzsver – Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir vairāk jāstrādā preventīvi, lai novērstu nodokļu shēmu īstenošanu.

Uzņēmēja no Latgales, kas vērsās Latvijas Televīzijas Ziņu dienestā, bet vēlas palikt anonīma, stāsta, ka strādā sabiedriskās ēdināšanas nozarē un bija uzkrājusi nodokļu parādu. Kavējuma nauda vien esot nepilni divi tūkstošus eiro.

Mazam uzņēmumam tā ir liela summa, tāpēc nopriecājusies par atbalsta pasākumu, kas paredz, ka gan privātpersonas, gan juridiskas personas var pieteikt nodokļu pamatparāda summu, kas uzkrāta līdz šā gada 1.jūnijam. Valsts ieņēmumu dienests pamatparādu sadalīs 24 maksājumos, kas jāsamaksā līdz 2019.gada 31.decembrim. Ieguvums – tiek dzēsta kavējuma nauda par šo periodu.

“Es uzreiz pieteicos oktobra sākumā. Man uzreiz pēc divām nedēļām atsūtīja, un es esmu ļoti apmierināta. Tas mums kā uzņēmējiem ir ļoti izdevīgs. Par šo valdībai, ministriem, kas to pieņēma, liels, milzīgs paldies. No uzņēmējiem, kuri nepieteiksies šim atbalsta pasākumam, no viņiem jēgas nekādas. Viņi tikai sev labu dara, nemaksājot valstij nodokļus,” saka uzņēmēja.

Viņa zinot, kuri no ēdinātājiem tuvākajā reģionā maksā un kuri godīgi nemaksā nodokļus, un sola, ka pēc 2.janvāra sūtīs Valsts ieņēmumu dienestam šo uzņēmumu nosaukumus.

“Tie, kas nemaksā nodokļus un vēl nepieteiksies šim pasākumam, viņi traucē mums strādāt. Ja mēs stāvēsim visi malā, mūsu bērni paliks arī bez maizes,” saka uzņēmēja.

Latgales uzņēmēja uzsver – tiem, kas nepieteiksies atbalstam, ir jāaizliedz tālāka darbība, lai neveidotu shēmas, kādas atklātas raidījumā “Aizliegtais paņēmiens”. Proti, uzņēmumus ar milzīgiem nodokļu parādiem pārreģistrēt uz paziņām un tuviniekiem, apkrāpjot valsti un sabiedrību.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) norāda – pēc 2. janvāra papildu sankcijas nodokļu parādniekiem nav paredzētas, taču VID jāuzlabo preventīvais darbs: “Svarīgi, manuprāt, tādās situācijās laikus nobloķēt uzņēmumu darbību, jo nereti, uzkrājoties parādiem vai tajā brīdī, kad VID sāk vērsties pret kādu negodprātīgu uzņēmumu, tad darbība tiek pārreģistrēta uz citiem uzņēmumiem. Ļoti īsā periodā arī samazinot  aktīvus uzņēmumam, pret kuriem VID vērsies. Un šis ir tas darbs, kur ir jāstrādā vēl efektīvāk, nekā līdz šim ir tas darīts.”

Valsts ieņēmumu dienests saņēmis vairāk nekā 6000 pieteikumus nodokļu atbalsta pasākumiem par kopējo summu, kas pārsniedz 40 miljonus eiro. Lielākā daļa lūgumu saņemta no juridiskām personām.

“Mums kopumā ir 120 tūkstoši parādnieku.

Tie, kurus mēs gaidām un aicinām, ir tieši reālie parādnieki.

Tādi maksātāji, kuri tieši šobrīd strādā, kuri nonākuši grūtībās, kuri turpina un grib turpināt strādāt, un šādā veidā izmantos šo iespēju. Mums jau ir viens parādnieks, kurš ir miljonu dzēsis pamatparādu. Citam tie varbūt ir minimālie 15 eiro, uz ko var pieteikties fiziskā persona. Šī amplitūda var būt diezgan liela,” stāsta VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes galvenā juriste Inese Birzniece.

Valsts ieņēmumu dienestā lēš, ka līdz 2.janvārim varētu pieteikties vismaz tikpat daudz nodokļu parādnieku, cik pieteikušies līdz šim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti