Latgales SEZ pārvalde noslēdz apjomīgāko investīciju līgumu tās pastāvēšanas vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latgales plānošanas reģiona un Latgales Speciālās ekonomiskā zonas (SEZ) amatpersonu sēdē pagājušajā nedēļā atbalstīts apjomīgs investīciju projekts kopumā vairāk nekā 26 miljonu eiro apmērā, kas ir apjomīgākie ieguldījumi Latgales SEZ pastāvēšanas vēsturē, informēja Latgales plānošanas reģiona (LPR) administrācija. Parakstītais projekts paredz, ka SEZ augsto tehnoloģiju uzņēmums Līvānos, kā arī ražotnes Daugavpilī proporcionāli investīcijām saņems ievērojamas nodokļu atlaides. 

ĪSUMĀ:

  • "Light Guide Optics International" Līvānos līdz 2025. gada beigām par gandrīz 25 miljoniem eiro iekārtos papildus ražošanas telpas, radīs 20 jaunas darbavietas.
  • " Pulsar Optics" līdz 2023. gada beigām par 6,5 miljoniem eiro izveidos metālapstrādes iecirkni, radīs 50 jaunas darbavietas.
  • "SMD Baltic" realizējis kārtējo ieguldījuma projektu vairāk nekā 45 000 eiro, taču kopumā noslēgti līgumi par investīciju projektiem vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā.

Līvānos attīsta medicīnas katetru ražošanu

Medicīnas katetru ražotājs "Light Guide Optics International" līdz 2025. gada 30. decembrim ieguldīs gandrīz 25 miljonu eiro, izveidojot vismaz 20 jaunas darbavietas. Projekts paredz rekonstruēt ražošanas telpas uzņēmuma bijušā medicīnas iecirkņa ēkā, tādējādi paplašinot ražotni.

Uzņēmuma vadītājs Daumants Pfafrods atzīst, ka projekta realizācija ir akūti nepieciešama, jo pieprasījums pēc uzņēmuma ražotajiem medicīnas kūļiem – katetriem – ir vairākkārtīgi pieaudzis kopš to ražošanas uzsākšanas 2019. gadā.

Arī turpmākajos gados tiek prognozēts straujš pieprasījuma pieaugums pēc medicīnas katetriem, jo arvien vairāk asinsvadu ārstniecības procedūras tiek veiktas ar šo jauno tehnoloģiju tās labo rezultātu dēļ,

"Light Guide Optics International" vadītājs norādīja preses paziņojumā. 

Daugavpils uzņēmumi uzņem apgriezienus

Latgales plānošanas reģona administrācija paziņojumā medijiem informēja, ka Lietuvas augsto tehnoloģiju ražotnes "Yukon Advanced Optics Worldwide" meitas uzņēmums "Pulsar Optics" Daugavpilī ražo daudzpusīgus termovizorus (dienas un nakts termisko optiku). Uzņēmums realizēs trešo ieguldījumu projektu, ko īstenos līdz nākamā gada beigām. Uzņēmums Latgales SEZ statusu ieguva šī gada maijā un šobrīd saskaņā ar noslēgto līgumu veic apjomīgas investīcijas.

Trīs ieguldījumu projektos uzņēmums investēs aptuveni 6,5 miljonu eiro apmērā.

"Pulsar Optics" valdes priekšēdētājs Viktors Smirnovs stāstīja, ka viens no uzņēmuma attīstības mērķiem ir pilna cikla ražošanas nodrošināšana Latvijā, Daugavpilī. Ieguldījumu projekts ir kārtējais solis palielināt uzņēmuma ražošanas, pārdošanas un eksporta apjomus. Jaunā ieguldījumu projekta rezultātā plānots radīt vismaz 50 jaunas darbavietas.

Viens no aktīvākajiem Latgales SEZ uzņēmumiem "SMD Baltic", kas ražo elektroniskās plates un to komponentes, šobrīd īsteno 11. investīciju projektu, ziņoja Latgales plānošanas reģions. Latgales SEZ Uzraudzības komitejas sēdē tika apstiprināts Daugavpils uzņēmuma 9.ieguldījuma projekts vairāk nekā 45 000 eiro vērtībā. Kopā "SMD Baltic" ir noslēguši līgumus par investīciju projektiem vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā.

Latgales SEZ vilcējspēks

Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (''Attīstībai/Par!'') pauda, ka "Light Guide Optics International", "Pulsar Optics" un "SMD Baltic" apliecinājuši sevi kā aktīvus un uzticamus partnerus.

"Šo Latgales SEZ kapitālsabiedrību vilcējspēks palīdzēs arī citiem reģiona uzņēmumiem,

uzskatāmi apstiprinot to, ka mēs patiesībā varam paveikt ļoti daudz," rezumēja Uzraudzības komisijas vadītājs.

"Šī brīža ģeopolitiskā situācija ir ietekmējusi ražošanas procesus visā pasaulē, tai skaitā arī Latgales SEZ kapitālsabiedrību vidū. Tomēr katras kapitālsabiedrības attīstība ir vērtējama individuāli, jo vairāki uzņēmumi ģeopolitiskās situācijas ietekmē tieši pārskatīja ražošanas procesus un pavēra iespējas jauniem investīciju projektiem," paziņojumā medijiem uzsvēra Latgales SEZ pārvaldniece un Latgales plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne.

KONTEKSTS:

Kopš Latgales SEZ darbības uzsākšanas (2017. gadā) par investīcijām Latgales SEZ teritorijā ir noslēgti 50 investīciju ieguldījumu līgumi 61,39 miljonu eiro apmērā un paredzot izveidot vismaz 473 jaunas darbavietas. Latgales SEZ teritorija aptver 89,84 hektāru lielu platību, realizēti 28 projekti un kopā izveidotas 246 jaunas darbavietas. Uzņēmumi, kas plāno attīstīt savu saimniecisko darbību Latgales reģionā, var pieteikties un saņemt nodokļu atlaides Latgales SEZ teritorijā.

Likumdošana nosaka, ka SEZ kapitālsabiedrība vai licencēta kapitālsabiedrība ir tiesīga saņemt nekustamā īpašuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides 80 procentu apmērā no aprēķinātās nodokļa summas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti