Panorāma

Akadēmiķis Jānis Stradiņš par Latviju un latviešiem

Panorāma

Raimonda Paula patriotisko dziesmu tops

Latgales pierobežā attīstās paraugsaimniecības

Latgales pierobežā attīstās paraugsaimniecības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Krievijas pierobežā – Baltinavā Latgales lielsaimnieki labību audzē ar modernākajām metodēm valstī, un arī Latvijas skaistākā sēta atrodas tieši šeit – Guntara Bartkeviča apsaimniekotajos "Riekstiņos". Cilvēki robežas otrajā pusē domā, ka paraugsaimniecība šeit izveidota tīši – lai palielītos, un ka valsts tai īpaši piemaksā. 

No Riekstiņu mājām kilometra attālumā redzami Pitalovas, kādreizējās Abrenes meži, bet šajā pusē plešas lielsaimniecības labības lauki. Latgales pierobežā jau trešo gadu desmitu ekonomikas pamats ir zemkopība, un tas nav tāpēc, lai kādam ko pierādītu. Drīzāk tas ir pierādījums paša saimnieka varēšanai.

"Ir daļa cilvēku, kas čīkst un žēlojas, bet, ja tu dari, strādā, iekop zemīti, tad arī viss veidojas. Runājot ar mūsu latviešu robežsargiem, krievu robežsargi izteikuši versiju, ka jums te pierobežas saimniekiem Latvijas valsts maksā subsīdijas, lai šeit pierobežā veidotu, krieviski sakot, "pokazuhu". Gan jau visā Latvijā tā neesot. Nu, tā nav tiesa. Vienkārši mēs te strādājam ar visām modernajām tehnoloģijām, un līdz ar to mūsu lauki ir skaisti un arī sakopta vide ir visapkārtt," stāstīja "Riekstiņu" saimnieks Guntars Bartkevičs.

Lai arī pēdējie divi gadi Baltinavas zemniekiem nav bijuši labi – labība aizgāja bojā gan plūdos aizpērn, gan pērn no sausuma, tomēr Guntars Bartkevičs nav zaudējis optimismu, un šogad visus laukus atkal apsējis ar ziemājiem.

"Cenšamies paplašināties, bet Baltinavas novadā brīvu lauksaimniecības zemju praktiski vairs nav. No zviedriem pārpērkam ar krūmiem apaugušas zemes, lai iekoptu un audzētu tur gan rapsi, gan kviešus un rudzus," atzīst zemnieks.

Saimnieks lauksaimniecības zemju pārdošanu par lētu naudu ārzemniekiem uzskata par kļūdu, ko grūti izlabot. Bet nākamajā simtgadē daudz kam jāmainās.

"Ļoti gribētu, lai Latvija kļūtu lauksaimnieciski attīstītāka nekā līdz šim, un galvenais – Latvijā jāattīsta ražošana, jo tieši no ražošanas ir vislabākais pienesums, jo arī visa tirdzniecība ir pakārtota ražošanai. Un galvenais – lai nebrauc projām. Un tas būtu mūsu jaunajai valdībai galvenais uzdevums – noturēt cilvēkus un panākt, lai viņi atgriežas atpakaļ," teica Bartkevičs.

Baltinava iedzīvotāju skaita ziņā ir mazākais pagasts valstī – te dzīvo tikai 1000 cilvēku. Tomēr tas netraucē šejienes cilvēkiem savest kārtībā savu pagalmu, uzcelt sunim visskaistāko būdu un iekopt tādus laukus, lai no robežas otras puses raugoties, redzētu, cik skaistas ir latvju saimniecības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti