Ārpus Rīgas

Liepājā ievērojami uzlabojusies situācija ar maksājumiem par apkuri

Ārpus Rīgas

Zem jautājuma zīmes arī Straupes narkoloģiskās slimnīcas pastāvēšana

Latgales mežsaimnieki pirmie valstī mežus sertificē PEFC programmā

Latgales mežsaimnieki pirmie valstī mežus sertificē PEFC programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latgales mežsaimnieki ir pirmie valstī, kas, izveidojot apvienību, ir sertificējuši savus mežus un saņēmuši PEFC jeb Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programmas novērtējumu. Tas ļaušot meža īpašniekiem sekmīgāk piesaistīt atbalstu meža apsaimniekošanai un sadarboties ar kokapstrādes uzņēmumiem.

Krāslavas novada Skaistas pagasta zemnieku saimniecība "Tenismuiža" apsaimnieko ap 15 hektāriem meža, un ir viens no Mežsaimnieku apvienības "Krāslava" biedriem, kas izvēlējies sertificēt savu mežu.

Kā stāsta saimniecības pārstāvis Edgars Markevičs, mērķis ir lauksaimniecībā neizmantotajās zemēs izvērst meža audzēšanu un tādējādi paplašināt meža platības. "Tas viss tiek darīts nākotnei," sacīja Markevičs.

Ar domu par nākotni arī dibināta mežsaimnieku apvienība "Krāslava" un uzsākts Latvijā pirmais privāto mežu sertifikācijas process, atzīst idejas iniciators un apvienības vadītājs Valērijs Drozdovs.

PEFC (Programme of the Endorsement of Forest Certification) jeb Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programma ir starptautiska, nevalstiska neatkarīga bezpeļņas organizācija, kas veicina ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

"Nozīme ir tieši pieejai tirgum. Jo mūsdienās mūsu pasaulē tirgū patērētājs arvien vairāk pieprasa šo sertificēto produktu. (..)

Ja meža īpašniekam nav šīs sertifikācijas, tad viņš vienkārši tam tirgum netiek klāt," saka PEFC Latvijas padomes valdes loceklis Mārtiņš Ailts.

Pēc viņa teiktā, koku pārstrādes uzņēmumi prasa šo sertifikāciju, lai no kokiem izgatavoto produkciju varētu tālāk realizēt ar PEFC zīmolu.

Tieši izdevīgums pārdot koksni dārgāk tāpēc, kā tā nāk no sertificēta meža, bija viens no dzinuļiem, kāpēc Latgales mežsaimnieki nolēma mežus sertificēt, atzīst Markevičs.

Šobrīd interesi par savu mežu sertifikāciju izrāda mežu saimnieki arī citos novados, piemēram, Kurzemē. Sertifikācijas izmaksas ir ap 1,5 eiro par hektāru meža.

To, kāds mežu saimniekiem būs reālais pienesums no šīs sertifikācijas, rādīs laiks un pirmā reālā pieredze piedāvāt savu koksni tirgū tieši no sertificēta meža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti