Eiro fokusā

Aprīlī dīkstāves pabalstos izmaksāti 7 miljoni 957 eiro un tos saņēmuši 25 755 cilvēki

Eiro fokusā

ES atbalsts uzņēmējiem Covid krīzes apstākļos

Lauku tūrisms ceļ trauksmi

Latgales lauku tūrismā strādājošie: Situācija nozarē smaga, valda neziņa par nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rezervācijas tiek atceltas lavīnveidīgi, un ieņēmumi krīt par 80-100%. Pastāv risks, ka daudzi uzņēmumi krīzi var nepārdzīvot. To pēc savu biedru aptaujas secinājusi Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs". To, ka situācija lauku tūrismā Covid-19 krīzes dēļ ir smaga, atzīst arī Latgalē tūrisma jomā strādājošie, kuri bažījas par valdošo neziņu.

Daugavpils novada Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras "TAKA" vadītājs Rolands Gradkovskis situāciju lauku tūrisma jomā apzīmēja ar vārdu "smagi".

"Uz doto momentu gandrīz visi pasākumi, visas rezervācijas viesu namos, kāzu svinības tiek atceltas. Ja nu vienīgi kāds rets ceļotājs iebrauc, bet tas ir reti. Tādu, kas reāli lauku viesu mājās iebrauc, ir 20-30 procenti no pagājuša gada apjoma," stāstīja Gradkovskis.

Par neskaidrību lauku tūrisma nozarē un ekonomisko kritumu, analizējot savu biedru aptauju, stāstīja Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele:

"Tās situācijas lauku mājās ir ļoti dažādas. Ir tādas, kur ienākumi krītas par 50%, bet ir arī tādas, kur par visiem 100%. 

Vidēji tātad 70-80% kritums. Un bažas ir par to, kā būs vasarā."

Daugavpils novada lauku tūrisma mājai "Višķezers" šā gada  sākumā bija cerīgas prognozes šim gadam - ar jaunatklāto mītni gaidīts vismaz 10%-15% ieņēmumu pieaugums. Tagad viss ir mainījies, atzina saimniece Inese Jēkobsone.  

"Tas cerīgums ir noplacis. Visas rezervācijas, kā jau visur Latvijā, tiek atceltas. Kāzas, jubilejas, kristības, viss tiek atteikts. Maija mēnesis man rādās, ka vispār tukšs. (..) Kritums man ir par 60% noteikti," sacīja Jēkabsone.

Apgrozījums krities, neskatoties uz to, ka "Višķezers" apmeklētājiem, ievērojot visas normas, ir atvērts.

"Mēs uzņemam viesus, bet nav jau to cilvēku, kas brauc. Viņi paliek mājās.

Mums ir četri numuriņi, ko varam piedāvāt. Kaut kas jau ir jādara. Ja kāds piesakās, mēs strādājam, tad visu dezinficējam. Un mums vēl tā jaunā māja un kredīts. Mēs it kā varam dabūt kredītbrīvdienas, bet procenti taču vienalga ir jāmaksā," atzina uzņēmēja.

Ir lauku tūrisma mītnes, kas pilnībā šajā laikā durvis ver ciet, atlaiž darbiniekus. Inese Jēkabsone cer saglabāt esošos, jo tā ir ģimene, par papildu strādniekiem, kas bija plānoti, vairs nav runas.

"Mēs esam ģimenes uzņēmums. Vasaras periodos piedalāmies arī skolnieku vasaras nodarbinātības programmās. Arī šogad esam pieteikušies, bet nezinām, vai notiks vai nenotiks. Domājam, ka vēl kaut kas ir jādara, jo parasti jau ir tā, ka ar septembri sezona ir cauri. Tad kaut kā mēs to ziemu izturam. 

Taču, ja šogad pa vasaru mēs neko neiekrāsim, būs jādomā, kā izvilkt ziemu," spriež Jēkabsone.

Arī Gradkovskis un Ziemele atzina, ka ir liela neskaidrība par turpmāko nākotni.

"Visi ir ļoti nogaidošā stāvoklī, neziņā. Ja ierobežojumi netiks atcelti vismaz līdz jūnijam vidum, nozarei un cilvēkiem, kuriem tas ir vienīgais iztikas avots, tā ir ļoti traģiska situācija. Turklāt vēl traģiskāku šo situāciju dara tas, ka lielākā daļa, gandrīz visi nevar kvalificēties dīkstāves pabalstam," sacīja Gradkovskis. 

Nozarei ir nepieciešams atbalsts, visdrīzāk granta formā, uzskata "Višķezera" saimniece Inese Jēkobsone.

"Mēs esam mazais uzņēmums un kaut dažiem cilvēkiem mēs dodam darbu, maksājam nodokļus, tad mums neviens neprasa neko pierādīt. Bet tagad, kad vienreiz mēs saucam valstij - nāciet mums tagad palīdzēt, tad tev kaut kas ir jāpierāda, lai kaut kādu palīdzību dabūtu," vērtēja uzņēmēja,

Latvijas Lauku tūrisma asociācijā "Lauku ceļotājs" cer, ka valdība spēs rast atbalsta veidu arī mazajiem lauku tūrisma nozares pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti