Latgalē «Zaļais grozs» apvieno bioloģiskās produkcijas ražotājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pārāk gara ir tirdzniecības ķēde, kamēr ekoloģiski audzētā produkcija nonāk līdz pircējam, ne vienmēr šīs produkcijas ražotājs - bioloģiskais zemnieks var vai grib nonākt šajā tirdzniecības tīklā, taču vēlme atrast savu stabilu pircēju gan ir vienmēr. 

Pircējam un bioloģiski audzētas produkcijas piekritējam ir vēlme atrast savu zemnieku un kvalitatīvas produkcijas ražotāju, no kura nopirkt lauku labumus pa tiešo un zinot, ka prece nāk tieši no konkrētas saimniecības. Galvaspilsētā un Pierīgā šāds pakalojums ir pieejams, bet novados - ne visur, un tieši to, darbojoties lielas pilsetas tuvumā,  plāno īstenot aktīvākie lauksaimnieki Daugavpils novadā.  

Zemnieks Alberts Verdiņš ir Daugavpils novadā labi zināms tomātu un gurķu audzētājs, lielākoties viņa ģimenes saražotā produkcija nonāk tirgū, taču - kāpēc neizmantot arī citur labi pārbaudītas lietas, piemēram, zīmolu „Zaļais grozs” un savu preci pa tiešo nepiedāvāt pircjiem? Tā ir galvenā doma „Zaļā groza” idejai, saka Inese Romanova, kas ir vienu no šīs idejas autoru -  Siguldas tiešās pirkšanas grupas organizētāja.

Ne vienmēr zemnieks, kurš ražo labu un bioloģisku  produkciju, un pircējs, kurš vēlas šādu preci  pirkt, sastopas, tā ir problēma, stāsta šīs idejas iniciatore Daugavpils novadā, zemniece un kultūras studijas „Speiga” vadītāja Ilze Mežiniece. Svarīgākais ir izprast un saredzēt, ka paralēli piedāvājumam arī interese ir, saka Mežiniece, atzīstot, ka pasākums sākotnēji ir projekta līmenī.

Daugavpils novadā ideja par bioloģisko produkciju tirdziņu aktuāla jau vairākus  gadus, taču tā arī nav īstenota. Domas, kā tas varētu notikt, ražotajiem ir dažādas. Piemēram, Lauceses pagasta zemnieks Alberts Mendriķis saredz potenciālu un interesi tieši mazajām saimniecībām. Arī bitenieki "Zaļajā grozā" saredz savu nišu, stāsta Gunta Some, un viņas skatījumā - labāk, ja tas būtu savs ekoveikaliņš.

Idejas par "Zaļo grozu" iniciatori cer, ka reāli šāds tirgus Daugavpils novadā varētu būt pieejams jau ar šo pavasari, sākotnēji jāiegūst pieredze un prasme šādai darbībai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti