Dienas ziņas

Vidzemē padevusies laba graudu raža

Dienas ziņas

Vai jāsniedz palīdzība nelaimē nonākušam dzīvniekam?

Graudu apjoms liels, kvalitāte sliktāka

Latgalē un Vidzemē graudu raža padevusies laba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latgalē šogad ražas apjoms ir liels, un pēdējās dienas tur bija īpaši labvēlīgas labības novākšanai, bet bažas rada kviešu kvalitāte. Arī Vidzemē pilnā sparā rit labības novākšanas darbi, lai gan tie sākušies krietni vēlāk nekā citus gadus.

Raža laba un dzirnavniekā aug rindas

Zemnieks Valērijs Ančevskis ir lielākais lauksaimnieks Daugavpils novadā un pašlaik apsaimnieko tūkstoš hektāru lielu zemes platību. Audzē  rapsi,  kviešus un pupas. Laiks labs, tāpēc abi kombaini ir uz lauka un strādā nepārtrauktā režīmā. Ražas apjoms zemnieku šogad īpaši priecē: „Mēs sākām kultivēt kviešus, pagaidām šeit ir astoņas tonnas uz hektāra. Kolhoza laikā pirms 20 gadiem trīs tonnas no hektāra tas jau skaitījās rekords.  Šodien šeit astoņas, pirms dažiem gadiem es tam nenoticētu, bet tagad ticu, jo redzu.”

Par ražas apjomu nevar sūdzēties arī citi zemnieki.  Lielā raža un  siltais laiks gan rada rindas gaidot, kad labību varēs nodot.  „Rēzeknes Dzirnavnieks”, sākot no šīs nedēļas strādā diennakts režīmā, tomēr zemniekiem, tāpat nākas gaidīt  ilgi. Vidēji dienā tiek ievestas aptuveni 160 kravas, kas ir četri tūkstoši tonnu labības. Rēzeknes novada saimniecības “Vaivari” saimnieks Vairis Pujats stāsta par to, cik ilgi nākas gaidīt: „Sešas stundas, šodien trīs būs.” „Rēzeknes Dzirnavnieks”, skatot datus no rīta, ir pieņēmis kopumā 25 tūkstošus tonnu, tomēr apjoms ik stundu pieaug.

Kviešu kvalitāte neiepriecina

Pārbaudot labības kvalitāti, laboratorijā secina, ka ziemas rapsim tā ir labāka nekā pērn, jo eļļas saturs ir augstāks, arī ar rudziem viss ir kārtībā. Bēdīgāk ir ar kviešiem, to ir daudz, tomēr kvalitāte neiepriecina.

„Rēzeknes Dzirnavniekā” no pieņemtajiem 14 tūkstošiem tonnu  60% kviešu pieņemta kā  lopbarība. „Visiem ir tā, acīmredzot, raža ir padevusies laba. Bet, lai būtu proteīns, vajadzēja vairāk mēslot, bet tā, kā reiz, pietrūka,” teic saimnieks Ančevskis.

Arī Vidzemē tiek pie labas ražas

Pēc šonedēļ piedzīvotajām pērkona lietusgāzēm Vidzemē kombainieri nogaidīja, uz lauka tie devās vien pēcpusdienā. Tikmēr traktoristi steidza nodot nokulto labību. „Šie ir vakar sakultie. Šorīt sešos jau ir izbraukts uz tejieni, kuļam jau ceturto dienu. Labs birums šogad ir,” stāsta z/s “Jaunmusleri” traktorists Pēteris Liepiņš .

Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrības Valmieras pieņemšanas punktā pirmo reizi tehnika esot kursējusi visu nakti, jo vēsās vasaras dēļ kavējas ne vien ražas novākšana, bet arī ziemāju sēšana. „Sēja ir jau sākta un dažam jau iet uz beigām, jo kolīdz novāc, nākamā dienā mēģina sēt iekšā. Labākie sējas termiņi rapsim jau ir aiz muguras,” skaidro Vidzemes Agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Kooperatīva vadītājs šī gada graudu ražu Vidzemē vērtē, kā ļoti labu.

Ja laika apstākļi būs labvēlīgi un visu izdosies novākt, tad zemnieki sūdzēties nevarēs, jo arī cena šogad ir labāka nekā pērn.

„Vakar mazliet tā kā nokritās, jo tika paziņots šī gada pasaules graudu prognoze, ko dara Amerikas zemkopības ministrija. Bet mēs esam kādam brīdim nobruņojušies ar līgumiem, tā kā nesatraucamies,” teic Jansons.

Gatavojoties šai sezonai, veikti ieguldījumi arī kooperatīva attīstībā, jo ar katru gadu turpina pieaugt biedru skaits, kā arī graudu ražīgums no viena hektāra. „Šī gada lielākās investīcijas mums ir aizgājušas uz Gulbenes struktūrvienību, jo tur mums ir lielākais biedru skaita pieaugums. Tur bija vajadzība investēt, esam palielinājuši graudu glabātuves par 6000 tonnām,” stāsta Jansons. Arī nākamgad kooperatīvs plāno attīstību, iecerēts veidot papildu graudu pieņemšanas punktus, lai zemniekiem būtu jāmēro mazāki attālumi un pieņemšana notiktu raitāk. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti