Dienas ziņas

Sausums satrauc lopkopjus Rucavas novadā

Dienas ziņas

Uzdāvini lauvām bumbu!

Latgalē raža un graudu kvalitāte – laba

Latgalē raža un graudu kvalitāte – laba; iepirkuma cena – zemāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan karstums un lielais sausums, kas valdīja pavasarī un vasaras sākumā, Latgales zemniekiem radīja bažas, graudu raža ir padevusies laba. Salīdzinot ziemājus ar vasarājiem, vairāk cietuši ir vasarāji. Arī graudu kvalitāte pagaidām šķiet ļoti augsta. Taču labās ražas dēļ graudu iepirkšanas cena šogad ir zemāka nekā pērn.    

Pēdējā laika labvēlīgie laikapstākļi likuši sarosīties zemniekiem. No agra rīta līdz pat vēlam vakaram laukos ar pilnu jaudu strādā lauksaimniecības tehnika.

Par ražīgo graudu novākšanas laiku liecina arī smago automašīnu un traktoru rinda, kas sāka veidoties pie “Rēzeknes dzirnavnieka”.  Rindā gan stāvēt nenācās ilgi, un kustība uz priekšu notika gana raiti.

“Mēs varam pieņemt 15-17 transporta vienības stundā. Tas nav mazs cipars.  Strādājam diennakts režīmā,” atzina A/S “Rēzeknes dzirnavnieks” vadītājs Arvīds Zelčs.

Šobrīd “Rēzeknes dzirnavniekā” ievests jau teju 40 000 tonnu graudu. Galvenokārt tie ir kvieši – aptuveni divas trešdaļas no visa ievestā daudzuma. Speciālisti atzīst, ka šogad patīkami pārsteidz augstā graudu kvalitāte.

“No visiem ievestajiem kviešiem 64% kviešu atbilst pārtikas kvalitātes grupai. Tāda cipara iepriekšējos gados nekad nav bijis. Ir četras pārtikas grupas. Un 45% no pārtikas visiem kviešiem atbilst pašai augstākajai – 1., 2. klasei,” stāstīja Arvīds Zelčs.

Graudu pieņemšanas punktā satiktais zemnieks Valdis Zvejsalnieks Rēzeknes novadā apsaimnieko 200 hektārus zemes. Audzē ziemas un vasaras kviešus, kā arī vasaras rapsi.

Viņš pastāstīja, ka lielākā daļa ražas jau novākta un šogad no hektāra izdevies iegūt aptuveni piecas tonnas graudu. Arī graudu kvalitāte kopumā ir laba, taču problēmas sagādājis krišanas skaitlis.

“Pie kulšanas sākumā, kas bija šajā rudenī, ziemājiem bija krišanas skaitlis, teiksim, slikts. Visticamāk, ka to ietekmēja zosu postījumi, ko izdarīja. Pieņemsim, tīruma vidū zosis ir noēdušas, bet tīruma malas visas ir gatavas. Bet vidū ir tādi puszaļi graudi. Protams, ka tu divas reizes nekulsi to tīrumu,” stāstīja z/s “Soltais līcis” īpašnieks Valdis Zvejsalnieks. 

Krišanas skaitli ietekmējis arī šī gada ļoti siltais un sausais pavasaris. Graudu veģetācija iestājās agrāk nekā citus gadus, turpretī nogatavošanās bija nevienmērīga.

Kooperatīva “Latraps” agronoms konsultants Pēteris Stanka norādīja, ka bija “divi mēneši sausums, kas ļoti ietekmēja gan ziemāju ražu, gan sevišķi vasarāju ražu. Reāli rēķinu, ka tas apmēram 20-30% no ražas nosita uz leju skaitļus”.  

Zemniekiem gan jārēķinās, ka graudu iepirkuma cena nav tik augsta, kā cerēts. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad tonnā tā ir par 20 līdz 30 eiro zemāka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti