Latgalē prognozē lielas, bet kvalitātē zemākas graudu ražas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latgalē šovasar laika apstākļu dēļ ražas novākšana ieilgusi par divām nedēļām un, pateicoties karstajam laikam, tikai nupat kā sākusies aktīva graudu kulšana. Tomēr, lai arī Latgales zemnieki šogad prognozē reti labu graudu ražu, problēmas varētu radīt graudu kvalitāte.

“Būs labas ražas,” spriež Rēzeknes novada Dricānu pagasta jaunais zemnieks Artūrs, vēl īsi pirms ražas novākšanas satikts, aplūkojot jaunu zemes apstrādes tehniku Rēzeknes novadā rīkotajās lauku dienās. Viņaprāt, šogad graudu ražai jābūt labai, tomēr pateikt vēl neko nevar, viņš savus 120 hektārus ar graudaugiem apsētos laukus plānos sākt novākt tuvākajās dienās.

“Mēs audzējam pamatā graudaugus un rapsi,” savus vairāku simtu hektāru platībā mērāmos sējums atklāj Rēzeknes novada Lendžu pagasta zemnieks Dainis Butlers, arī viņš šī gada iespējamo ražu prognozē kā pietiekošu labu. “Neskatoties, ka bija diezgan sauss pavasaris, arī vasara bija diezgan sausa, salīdzinoši vēsāka, varbūt tādēļ šogad nedaudz vēlāk ražas novākšana būs, bet kopumā gads būs pietiekoši labs.”

“Gads izskatās labs no graudkkopības viedokļa,” atzīst arī Rēzeknes novada Mākoņkalna pagasta zemnieku saimniecības “Priedītes” īpašnieks Ervīns Zagorskis, kurš savus vairāk nekā 60 hektāros iesētos kviešus vēl nesteidz novākt:

 “Man kviešu šķirne tāda, tāpēc vēl jāpagaida kādas divas nedēļas līdz novākšanai, bet ražai jābūt labai, jo tas vēsais laiks bija labvēlīgs graudu nobriešanai.”

“Pirmie, kas ir veduši, pat ir 6-7 tonnas no hektāra, kas Latgalei ir ļoti daudz,” lai arī laikapstākļu dēļ ražas novākšana Latgalē šogad ir ievilkusies pat uz divām nedēļām, tomēr pirmā ienākušo graudu raža šogad esot laba, secina uzņēmuma “Scandagra Latvia” pārstāve Vilma Keiša.  

“Ražas būs labas, jau ir labas, pirmie kūlumi ir labi, bet ir diezgan liela problēma ar graudu kvalitāti pašlaik, ienākušas ir pirmās kravas dzirnavniekā un pēc kvalitātes vairāk iet lopbarība pašlaik, nevis pārtika,” graudu zemo kvalitāti Keiša skaidro ar šīs vasaras laiksapstākļiem.

Arī jaunais zemnieks Artūrs jau zina teikt ka lai arī graudu raža solās būt laba, to kvalitāte šogad varētu būt zemāka.

Tomēr Latgalē laba solās būt ne vien graudaugu raža - pēc jaunā Dricānu pagasta zemnieka Artūra novērojumiem savos laukos arī tādu dārzeņu kā kartupeļu un kāpostu ražai vismas agrajām šķirnēm šogad jābūt labai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti