Latgalē no Krievijas sankcijām visvairāk cieš metālapstrādes uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievijas sankciju dēļ Latgalē vairāk cieš metālapstrādes uzņēmumi, kam vairs nav izdevīga darbība Krievijas rubļa devalvācijas dēļ. Masveida atlaišana nevienā uzņēmumā nenotiek, tomēr tendences uz darba vietu skaita samazinājumu ir jaušamas. Pašvaldības un Valsts nodarbinātības aģentūra bezdarbniekiem meklē pagaidu darbus, kur vismaz uz laiku rast iespēju strādāt un nopelnīt.

Krievijas tirgus nevienam vien Latgales ražotājam ir bijis savas preces noieta vieta, visvairāk metālapstrādes jomā. Prioritātes mainās, tiek meklēti jauni tirgi, norāda Daugavpils uzņēmumu pārstāvji, kuri gan publiski runāt nevēlas, taču neslēpj - politiskās un ekonomiskās attiecības ar Krieviju savu negatīvo artavu dod, arī  bezdarba ziņā to var just, lai arī masveida atlaišana pilsētas uzņēmumos nenotiek.

"Masveida atlaišana mums nav zināma. Uzņēmumiem par tādām situācijām - kolektīvo atlaišanu - ir jāziņo. Tādus paziņojumus mēs neesam saņēmuši, bet, protams, pēc rādītājiem situācija tāda ir - uzņēmumos pamazām samazinās darbinieku skaits. Viņi tomēr ir spiesti ik pa brīdim atbrīvot kādu darbinieku. Tie ir uzņēmumi, kas vairāk darbojas ar Krievijas tirgu," stāsta Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga.

Atšķirībā no piejūras zivju konservu ražotājiem Daugavpils uzņēmumus vairāk skar Krievijas rubļa kursa maiņas, norāda Inga Goldberga. "Tie ir vairāki ražošanas uzņēmumi, kas saistīti ar metāla apstrādi, tie, kuru tirgus daļa ir Krievijas uzņēmumi, kuros ir kādas ekonomiskas problēmas. Tās varbūt nav sankcijas, tās drīzāk ir Krievijas rubļa kursa izmaiņas, kas padara situāciju mūsu uzņēmumiem neizdevīgu eksportēt. Tiešu sankciju nav. Ir veidi, kā var tirgot pastarpināti uz Krievijas tirgu," skaidro Daugavpils domes izpilddirektore.

Uzņēmējus, kas attīstās un arī piesaista Eiropas projektu finansējumu modernizācijai un jaunu tirgu apguvei, glābj  tendence nepazaudēt noieta tirgu, analizējot situāciju pilsētas uzņēmējdarbības jomā, saka Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe.

"Daugavpilī izsenis tiek strādāts ar dažādiem tirgiem, tāpēc daudzi uzņēmēji savus tirgus ir diversificējuši, nebija ielikuši visus pasūtījumus vienā tirgū. Jā, ir daži uzņēmumi, kas nodarbojas ar metālapstrādi, kur lielākie pasūtītāji bija Krievijas tirgus un kuri ir izjutuši rubļa vērtības kritumu. Protams, viņi nav gatavi strādāt par to pašu cenu rubļos, kā bija iepriekš. Masveida atlaišanas pašlaik nenotiek, vismaz pašvaldība netiek informēta. Ja veic iekšējās restrukturizācijas vai kādas pārbīdīšanas, kā rezultātā par desmit vai 15 procentiem tiek samazināts darbinieku skaits, tad pieslēdzas Valsts nodarbinātības aģentūra ar savām programmām," skaidro Pēteris Dzalbe.

Īpašu tendenci bezdarba jomā, kas varētu liecināt par  kādu krīzi uzņāmējdarbībā, nejūt arī Valsts nodarbinātības aģentūras Daugavpils birojā, lai arī pa kādam darbiniekam uzņēmumos kļūst mazāk, neslēpj Daugavpils biroja vadītājs Jānis Vanags.

"Nāk - darba līgums, pušu vienošanās, darba līguma notecējums. Nāk visādi. Cilvēki nāk no visiem uzņēmumiem - gan no privātuzņēmumiem, gan no kapitālsabiedrībām, gan no pašvaldības uzņēmumiem," stāsta Jānis Vanags.

Tie, kuri palikuši  bez darba, tiek iesaistīti pagaidu sabiedriskajos darbos, lielākoties vides sakārtošanā. "Protams, vasaras periodā, nav nekāds noslēpums, pārsvarā tiek iesaistīti pilsētas labiekārtošanas darbos. Tie ir visdažādākie, piemēram, mums ir liels cietoksnis, kur ir lieli vaļņi, tie ir sarežģīti, bet ir jāuzkopj un jāuztur labā kārtībā, mums pilsētā ir daudz zaļo teritoriju, parku. Protams, tie ir sezonāli darbi, kas nav visa gada garumā," norāda Daugavpils domes izpildirektore Inga Goldberga.

Pagaidu sabiedriskie darbi nav tikai nodarbinātības aģentūras finansēti. Lai rastu vismaz pagaidu iztiku bez darba palikušajiem, arī pašvaldība noorganizējusi īpašu atbalsta fondu. "Tajos darbos, kurus var veikt pašvaldība kopā ar savām struktūrvienībām vai uzņēmējiem, tiek īslaidīgi piesaistīti arī cilvēki, kuri nonākuši darba grūtībās, lai varētu pārdzīvot vismaz to krīzi, kas šobrīd ir," saka Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe.

Patlaban vismaz 80 cilvēki Daugavpilī iesaistīti pagaidu sabiedriskajos darbos, lielākoties nekvalificētos, taču pēc Valsts nodarbinātības aģentūras ziņām šobrīd Daugavpilī ir brīvas aptuveni 140 darba vakances.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti