Latgalē neskaidrība par elektrības tirgus atvēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Daudz jautājumu un neskaidrības -tā par nākamgad  gaidāmo elektrības tirgus atvēršanu saka iedzīvotāji Latgalē. Arī viedokļi par to, cik nepieciešams šāds pasākums un kā tas mainīs  mājsaimniecību dzīvi, atšķiras. Mājsaimniecībām ar nākamā gada 1. aprīli pašām būs iespēja izvēlēties sev izdevīgāko elektrības piegādātāju, taču cik liela  būs šāda izvēle un kāds to reālais piedāvājums, cilvēkiem trūkst informācijas. Vairāk ir pārliecības, ka pēc būtības nekas nemainīsies. Lielākās bažas valda par tarifu kāpumu un elektrības sadārdzinājumu.

No kā turpmāk pirkt elektrību - Latvijas mājsaimniecībām būs iespēja izvēlēties jau ar 1.aprīli, taču  trūkst informācijas, valda liela neskaidrība un arī neizpratne, ko patiesībā ierindas mājsaimniecībām mainīs atvērtais elektrības tirgus.

Lidija dzīvo privātmājā, Vladislavs dzīvoklī – viņiem nav saprotams, kas un kā mainīsies. Vladislavs atzīst, ka arī aprīlī neko nemainīs un paliks stabils „Latvenergo" klients:

„„Latvenergo" man piedāvāja izlīdzināto maksājumu, pagaidām sanāk mazāk, tad jau pēc gada redzēs, vai būs jāpiemaksā vai būs bijusi ekonomija".

Aleksandrs saka: „Mums ir daudzīvokļu māja un, godīgi sakot,  nevaru iedomāties, kā mēs varētu atdalīties un katrs savā dzīvoklī sākt izvēlēties savu elektrības piegādātāju." Viņš  turklāt  neredz arī izdevību šajā pasākumā pat atsevišķā viensētā,  īpaši, ja elektrības patēriņš ir mazs: „Manā vasarnīcā laukos ir tie 100 kilovati, nu, pieslēdzies  tu pie jebkura elektrības piegādātāja, tāpat nekas cenā noteikti nemainīsies un atšķirības nekādas nebūs. Sagaidīsim to aprīli  un tad jau skatīsimies un redzēsim, kas un kā."

„Elektrību jau šodien baidāmies daudz tērēt - liela maksa: man ir boilers, televizors un dators, baidos, ka no kaut kā ir jāatsakās,"-  Irīna ir viena no to mājsaimniecību pārstāvjiem, kas brīvo elektrības tirgu gaida ar nepacietību, cerot, ka izvēles iespējas ļaus ietaupīt: „Ja būs šāda kompānija, noteikti izvēlēšos to, ar kuru ir izdevīgi sadarboties, tāpat kā ar mobilajiem telefoniem - man ir vairāki pieslēgumi, katrā situācijā izvēlos izdevīgāko variantu, tas ir tāpat kā veikalā, izvēloties lētāko un kvalitatīvāko  preci."

Informācijas iedzīvotājiem trūkst un jābūt ļoti zinošam un ieinteresētam, lai  ko bez īpašām galvassāpēm mainītu,  tā secina Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins, šauboties vai reāla interese mainīt elektrības piegādātāju mājsaimniecībām būs.

„Cilvēki maz zina un saprot to sadalījumu, kāds viņiem varētu būt. Fiziskajām personām tas elektrības patēriņš ir tik niecīgs, ka ieciklēties un kādu pārdali vai biržu ir vienkārši nereāli, tad jābūt ļoti gudram, Cita lieta ir lielām lauku kompānijām vai fermām, kur patēriņš ir liels  un ir interesanti atrast elektrības piegādātāju, caur ko mazināt tēriņus, vairākus simtus latus gadā novinnēt. Taču privātpersonām tas kopējais iegumums būtu niecīgs, taču galvassāpes ļoti lielas."

Tikmēr zemnieki Latgalē gan neizlēdz iespēju, ka tieši kooperējoties var vienoties par  izdevīgāku elektrības tarifu, to atzīst Krāslavas novada z/s „Kurmīši" saimnieks Ivars Geiba:

„Mums saimniecībā ir kalte un  jāžāvē ārstniecības augi, arī citām lietām vajag elektrību.  Par elektrību gadā iznāk samaksāt ap pusotru tūkstoti latu. Mēs jau skatāmies, kā varētu vienoties ar citiem zemniekiem, vai caur lauksaimnieku apvienību vai caur  kādām asociācijām, lai veidotu patērētāju kopu. Piemēram, kooperējas 100 zemnieku saimniecības un skatās, no kā varētu izdevīgāk iepirkt."

Lielākas raizes un neizpratni daudzos cilvēkos šobrīd raisa bažas par starta tarifa atcelšanas iespēju un to, ka kopumā maksa par elektrību pieaugs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti