Latgalē nepatiesas būvnieka izziņas dēļ pašvaldības projekts pazaudē ES finansējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nu jau maksātnespējīgā SIA “Gādība” vairākos novada un arī Daugavpils pilsētas iepirkumu konkursos uzvarēja, iesniedzot viltotas izziņas par nodokļu parāda neesamību. Šīs izziņas dēļ, kas tiek traktēta kā krāpniecība, projektu uzraudzītāji nolēma šajos projektos ieguldīto Eiropas Savienības (ES) fondu daļu – ap vienu miljonu eiro - no pašvaldības atsavināt. Lai šo summu piedzītu, Daugavpils novada domei netiek izmaksāts ES līdzfinansējums citos projektos.

Epopeja ar vairākiem ES līdzfinansētiem projektiem, kuriem piešķirtos līdzekļus draud neiekļaut attiecināmajās izmaksās, Daugavpils novada domei sākās pirms nepilniem diviem gadiem. Tad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu aizdomās, ka vairākos pašvaldības konkursos uzvarējusī Daugavpils pilsētas būvfirma „Gādība” ir iesniegusi  viltotas izziņas par nodokļu parāda neesamību. Tas kļuva par iemeslu, lai projektu uzraudzītāji nolemtu novadam piešķirto Eiropas naudu piedzīt atpakaļ.

Tas valstī bija pirmais šāds gadījums, atsaucoties arī uz Finanšu ministriju,  stāsta novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska. „Mēs esam bez vainas vainīgi. Kā arī teica Finanšu ministrijā, tas ir pirmais gadījums, kad tādā veidā pārkāpumi notiek Eiropas projektā,” klāsta Jalinska. Šī gadījuma dēļ toreiz no pienākumu pildīšanas tika atstādināts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktors Valdis Lubgans. Tika ierosināts kriminālprocess.

Tikmēr pašvaldība ir neizpratnē, kāpēc tieši no viņiem jāpiedzen projektos apgūtā ES nauda, kas nav maza, arī projekti vairāki. "Pašlaik mēs runājam par sešiem projektiem Daugavpils novadā. Šie projekti visi ir pabeigti, tos pabeidza firma „Gādība”. Būvniecības laikā nebija nekādu pretenziju. Objekti nodoti ekspluatācijā,” stāsta domes izpilddirektores vietniece Ināra Natarova.

Projekti skar izglītības nozari, taču pārsvarā -  Demenē, Kalkūnos, Līksnā - tie ir saistīti ar ūdenssaimniecību. Tie esot bijuši svarīgi ieguvumi, atceroties projekta nepieciešamību, saka Līksnas pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Ozoliņa.

Daugavpils novada dome, vēršoties dažādās institūcijās, centās panākt, lai apgūtie Eiropas līdzekļi nebūtu jāatgriež. Taču nupat ir saņēmusi ziņu, ka nauda vienalga tiks piedzīta, tikai jau caur citiem ES projektiem, ko novads realizē. Un šis process jau ir sācies. „Pamatojoties uz ES regulām, mums šī naudiņa tika noņemta – attiecināmās izmaksās nesaņēmām vairāk kā 200 tūkstošus eiro. Tas nozīmē to, ka esam šos projektus 100% finansējuši paši,” saka Janīna Jalinska.

Šajā gadījumā pašvaldība kopumā var zaudēt ap miljonu eiro. Ināra Natarova stāsta - lai cīnītos, tā vērsusies KNAB, lai gūtu cietušā statusu. Pagājušajā nedēļā arī šajā statusā sniegtas pirmās liecības, process ir izmeklēšanas stadijā, taču paralēli šo situāciju, kādā nonākusi Daugavpils novada dome, pašvaldība mēģina risināt ar ministriju starpniecību.

Arī Daugavpils pilsētas domi skar uzņēmuma „Gādība” iekulšanās skandālā ar viltotām VID izziņām, jo arī pilsētā šī būvfirma bija uzvarējusi vairākos konkursos. Abas pašvaldības ir saņēmušas pārmetumus, ka konkursu laikā nav pārbaudījušas uzņēmuma iesniegto izziņu patiesumu. Tikmēr pats uzņēmums „Gādība” ir atzīts par maksātnespējīgu, un tā manta nonākusi izsolēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti