Dienas ziņas

Izveidots albums "Dziesmas manai Jelgavai"

Dienas ziņas

Darbu sāk Bauskas sporta skolas halle

Ierobežota arī mājražotāju un amatnieku produkcijas tirdzniecība

Latgalē mājražotāji un amatnieki neziņā par saražotā iztirgošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No šīs nedēļas līdz nākamā gada 11. janvārim atsevišķas preču grupas nevar iegādāties klātienē. Apstiprinātie ierobežojumi attiecas arī uz amatniekiem uz mājražotājiem, kuri savu produkciju realizēja ielu tirdzniecībā. Pašlaik viņi ir neziņā, vai un kādā veidā pašu ražotās lauksaimniecības produkciju iztirgot.

Ziemassvētku veikaliņš Rēzeknē darbojās vien nedēļu. Tajā vienkopus varēja iegādāties daudzu vietējo Latgales amatnieku un mājražotāju produkciju. Tā kā lielākoties tās bija preces, kuras, pamatojoties uz valdības lēmumu Covid-19 izplatības ierobežošanai, kopš šīs nedēļas nevar tirgot ne vien brīvdienās, bet arī darba dienās, darbību veikals neturpinās.

Pēdējā darba dienā tur bija manāma aktīva pircēju rosība, kas vēl steidza iepirkt dāvanas saviem tuvajiem.

“Tie ir vietējie amatnieki, un gribējās tieši kaut ko no Latgales, kaut ko tieši no šī reģiona, lai tas ir ar tādu īpašu pievienoto vērtību. Man liekas – arvien svarīgākas ir tās platformas, kuras apvieno daudzus tirgotājus, kur vienā vietā tu uzreiz visu vari atrast,” stāsta rēzekniete Regita.

Ziemassvētku veikaliņa pārstāve Zelma Pīgožne pauž nožēlu par darbības pārtraukšanu: “Kad radās pati ideja, mēs sākām uzrunāt vietējos, ko mēs paši pazīstam, ar ko mēs esam paši braukuši. Cilvēki ļoti baidījās, jo nevarēja zināt, kādi tie noteikumi atkal būs, – varēs, nevarēs. Beigās mēs arī ilgi domājām – taisīt, netaisīt. Bet beigās mēs nolēmām, ka taisīsim. Protams, varbūt vēlētos ilgāk paturpināt, būtu patīkami līdz Ziemassvētkiem, jo cilvēki uzreiz daudz sirsnīgāki, tā Ziemassvētku sajūta rodas u.tt.”

Tuvākajās dienās veikals sazināsies ar amatniekiem un mājražotājiem, lai vienotos par individuāliem laikiem, kad viņi varēs atbraukt uz un paņemt savu nepārdoto produkciju.

“Protams, tas nav patīkami, kad pēkšņi ir viss ciet, it īpaši šis laiks, kad ir gatavošanās un svētku laiks. Bet, no vienas puses, arī varbūt cilvēki, man liekas, vairāk padomās par tām lietām, kas ir būtiskākas – ģimenes loks. Un veltīs tam vairāk savu laiku,” saka Pīgožne.

Neizpratne par to, kā šajā laikā pārdot pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, ir arī mājražotājiem, kas līdz šim piedalījās izbraukuma tirdzniecībā. Piemēram, Rēzeknē, aizvadītajās brīvdienās tirdzniecības nojumes bija uzslietas pēdējo reizi līdz ārkārtas situācijas beigām.

“Kur tad lai mēs tirgojamies? Cilvēki zvana ļoti daudz un prasa par mūsu gaļu, jo galu galā mūsu gaļa arī nav nekāda rūpnieciski ražota. Piegādes varētu būt, caur internetu tirgot. Bet cilvēki grib izvēlēties uz vietas, un viņi redz to preci. Internetā nav tas,” stāsta Ilona Seņka, mājražotāja no Bērzpils pagasta.

Ekonomikas ministrijā informē, ka Ministru kabineta noteikumi paredz līdz 11. janvārim aizliegt organizētus tirdziņus un ielu tirdzniecību. Tiesa, mājražotājiem, kuriem tirdzniecības atļaujas ir izsniegušas pašvaldības individuāli, tirgot pašu ražoto lauksaimniecības produkciju nav aizliegts. Tomēr jāievēro preču grupas, ko šajā laikā drīkst tirgot, gan valstī noteiktie piesardzības pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti