Latgalē lauksaimnieki iepazīst ražas palielināšanas metodes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs ir vienīgais Austrumlatvijā, kas izmēģina jaunas šķirnes un preparātus. Gaidot jauno darba sezonu, Austrumlatvijas graudu un rapša audzētāji konferencē iepazīst aktuālāko informāciju par šķirnēm, mēslojumu, augu aizsardzības līdzekļiem un jaunāko tehniku.

Latgales graudu un rapšu audzētāji pirms lielo pavasara lauksaimniecības darbu sākšanas tiekas ikgadējā konferencē Viļānos. Lai palielinātu ražu un aizsargātu sējumus, svarīgi pārzināt un sagatavot ne tikai laukus, bet izmantot saviem apstākļiem piemērotākos stādus, augu aizsardzības līdzekļus un iekārtas.

„Piedāvājam jaunāko informāciju, lai zemnieki vēl varētu pārskatīt, kas viņa saimniecībā ir vispiemērotākais. Rezultāti rāda, ka visi šie jaunākie preperāti, ko pārbaudām lauku izmēģinājumos, ir ļoti efektīvi. Dod ražas pieaugumu, jo man lauku izmēģinājumos ir 14 kultūras un 258 šķirnes. Tas ir plašs informācijas loks,” stāsta  Latgales lauksaimniecības zinātnes centra vadītāja Veneranda Stramkale.

Kā norāda agronomi - ziemas un pavasara mija ir bīstamākais laiks, kad augus apdraud  salnas, kā arī tos nepieciešams spēcināt pēc ziemas. Lauksaimniekiem nākas rēķināties ne tikai ar laika apstākļu ietekmi uz sējumiem, bet arī iespējamām slimībām.

Kā vienu no postošākajām slimībām selekcionāri min “dzelteno rūsu”, kas spēj samazināt ražu pat par 50%.

Kaitējuma ziņā to salīdzina ar Āfrikas cūku mēri un putnu gripu. Tomēr ir cerības, ka bargais sals varētu ierobežot slimības izplatību šajā sezonā. Turklāt pareiza un precīza augu aizsardzības līdzekļu izmantošana nav kaitīga.

„Lietojot pareizi, strādājot ar augkopības, augu aizsardzības līdzekļiem, tas dod mums papildu ražu. Ja ir kaut kāda nepareiza produkta pielietojums, tas atsaucas uz ražu un kvalitāti. Bet izaudzēt tīru, labu produkciju, graudus, rapsi, nav iespējams bez augu aizsardzības līdzekļiem,” skaidro Vidzemes agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības (VAKS) Varakļānu filiāles agronoms Vitālijs Balodis.

Lai gan ir pāragri spriest par gaidāmo ražu, laika apstākļi līdz šim ir bijuši labvēlīgi. Valstī viena no plašāk audzētajām kultūrām ir kvieši. Pēdējo gadu statistika liecina, ka, pielietojot efektīvas saimniekošanas metodes, ir potenciāls palielināt vidējos ražas apmērus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti