Dienas ziņas

Novados kritizē būvniecības likumu

Dienas ziņas

Madonas pusē atklāta pirmā dzīvnieku patversme

Vērtē zemes iegādes kreditēšanas programmu

Latgalē kritizē zemes iegādes kreditēšanas programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau vairāk nekā gadu darbojas zemes iegādes kreditēšanas programma, taču zemnieki lielu atsaucību neizrāda. Līdz šī  gada sākumam Lauku attīstības fonds pieņēmis 250 lēmumus par aizdevumu piešķiršanu aptuveni 12 tūkstošu eiro apmērā. Latgales un Sēlijas zemnieki uzskata, ka šo pasākumu vajadzēja īstenot jau pirms 10 gadiem, jo šobrīd daudzviet brīvas lauksaimniecībā izmantojamas zemes, kas kādam nepieder, gandrīz nav. Arī programmai esot vairāki mīnusi, kas kavē izmantot aizņēmumu.

Vārkavas novada zemnieks Ilgvars Cauna ir to vairāk nekā 200 aizņēmēju skaitā, kas ņēmuši kredītu vai mikrokredītu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei. Viņš nopirka 15,7 hektārus, bet kopā ar nomāto zemi apsaimnieko 90,7 ha.

„Viegli jau nebija, daudz papīru rakstīšanas un laika ziņā arī sagāja kaut kādi 4 mēneši, ir padaudz tie, kas pārdod, grib naudu uzreiz, ne jau gaidīt pusgadu, kamēr ieskaitīs naudu kontā , bet tāda mums politika,” stāsta  z/s “Nautrāni” īpašnieks Ilgvars Cauna.

Preiļu konsultāciju biroja vadītāja Mārīte Vucenlazdāne: `”Šie kredīti ir izdevīgi jaunajiem lauksaimniekiem, kam nav iespējas savam līdzfinansējuma, jo šiem aizņēmumiem ir valsts garantija, ko citā bankā salīdzinoši grūti saņemt, ja ir citas kredītsaistības.”

Savukārt Viesītes novada zemnieks, SIA “Jauntēraudi” līdzīpašnieks Tālivaldis Cacurs, kas ar lauksaimniecību nodarbojas kopš 90. gadu sākuma un apsver domu arī izmantot finansējumu, lai iegādātos lauksaimniecības zemi, kas šobrīd ir nomā, uzskata, ka  zemes iegādes kreditēšanas programmu vajadzēja īstenot jau agrāk:

„To kredītu, ko tagad piedāvā Hipotēku banka, zemes iegādei vajadzēja 10 gadus atpakaļ, tad tas būtu efektīvi. Tagad  - cik tad palicis līdz brīvajam zemes tirgum, ko jūlijā ver vaļā, tad, protams, ka zemnieki būtu spēcīgāk attīstījušies.”

Tā domā arī Ivars Vingris, Viesītes novada lauku attīstības speciālists: „To visu vajadzēja uzsākt vismaz kādā 2006.gadā, kad stājās spēkā likumdošana par zemes reformas pabeigšanu, kad uz visām brīvajām zemēm, kuras netika pieprasījuši zemes īpašnieki, varēja pieteikties jebkurš Latvijas Republikas pilsonis.”

Lai zemnieks varētu iegādāties lauksaimniecības zemi ir jāatbilst vairākiem kritērijiem - jābūt reģistrētam kā saimnieciskās darbības veicējam, nedrīkst būt nodokļu parādi un ienākumiem uz hektāru jābūt 250 eiro

Daudzi lauksaimnieki, kas saimniecības izveidojuši pēdējo gadu laikā, labāk izvēlas palielināt pamatkapitālu iegādājoties jaunu un modernu tehniku, ar ko ikdienā strādāt un, kad saimniecība nostabilizējusies, iegādāties īpašumā arī zemi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti