Latgalē kaimiņvalstu «piena karu» neizjūt, taču bažīgi par to

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ik dienu no Dienvidlatgales - Daugavpils, Ilūkstes un citiem apkaimes novadiem - uz Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumiem ceļo vairāki desmiti tonnu izslauktā piena. Pašlaik lauksaimnieki neizjūt Lietuvas – Krievijas „piena kara" sekas, taču speciālisti lēš, ka kaimiņvalstu attiecības Latvijā var atsaukties negatīvi.

Sešas tonnas piena ik pārdienu kaimiņvalsts uzņēmumiem realizē arī Sventes pagasta zemnieku saimniecība „Stārķi". Tendence pierobežas zemniekiem pāriet uz leišu tirgu ir augoša. „Kādas 25 saimniecības. Arvien nāk klāt. Neteikšu, ka ar katru dienu, bet ar katru dekādi mēs esam vairāk. Šodien no Latgales vidēji nāk 30 tonnas. Mēs vedam tur, kur labāk maksā. Diemžēl vai par laimi, Lietuva mums ir blakus un tur labāk maksā," atzīst „Stārķu" saimnieks Roberts Jonāns.

Lai arī par Lietuvas un Krievijas „piena karu" zemnieks ir dzirdējis, tomēr uz Latgales zemniekiem tas vēl neatsaucas. Piena mašīnas saimniecībā iebrauc regulāri un arī maksā par pienu leiši stabili. „Šoferis pats paņem pienu, pats nomēra, pieraksta grāmatiņā. Viss ir bez kontroles, ar pilnīgu uzticību. Pagaidām, piena cena tikai aug, nav nevienas bažas, ka tā kristu," saka saimnieks Roberts Jonāns.

Arī speciālisti norāda, ka līdz šim Latvijas lauksaimnieki stabili realizējuši pienu kaimiņvalstij. „Mūsu uzņēmēji nespēj sadarboties ar Krieviju pa tiešo, tātad caur Krieviju. Lietuviešiem ir ļoti izdevīgs mūsu tirgus, un tas ir kļuvis diezgan izdevīgs Latvijas zemniekiem, kas stabili realizē savu produkciju Lietuvas tirgū," stāsta Lauksaimniecības un konsultāciju centra Daugavpils un Preiļu nodaļas vadītājs Guntars Melnis.

Tomēr, ja Krievijas blokāde pret Lietuvas piena produktiem īstenosies dramatiskā veidā, tas var atsaukties uz mūsu zemniekiem. „Lietuviešiem ir savi piena kombināti šeit, kaut vai Jēkabpils. Tas vistiešākā veidā ietekmēs. Domāju, piena nozarei nav tik svarīgas valstiskās robežas, bet uzņēmējdarbības robežas, cik tālu viņš iet. Ja tie ir lietuviešu uzņēmēji, tad viss šis tīkls, kas skar Latviju – Dienvidlatgali un Zemgales reģionu – tas tiešām arī ietekmēs, ja veidosies kādi ierobežojumi attiecībā uz piena produktu ievešanu no Lietuvas," skaidro Melnis, norādot, ka samazināsies iepirkuma cenas un apjomi.

Ja attiecību problēmas ar Krieviju kaimiņvalstij saglabāsies, piena nozarei būs jāmeklē citi noieta tirgi, piemēram Āzija. Taču tas ir liels attālums un attiecīgi citas izmaksas, lēš speciālisti.

Kā ziņots, no 7. oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti