Dienas ziņas

Iebilst pret Liepājas SEZ ostas pārvaldības modeļa maiņu

Dienas ziņas

Cēsīs atklāj multimediālu performanci

Jaunietis Latgalē attīsta vistu dabisku audzēšanu

Latgalē jaunietis attīsta vistu dabisku audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc Latvijas Lauksaimniecības universitātes absolvēšanas Juris Grustāns atgriezās dzimtajā Daugavpils novadā, kur saimnieko trešo gadu. Saimniecībā tur gaļas lopus un kopš pagājušā gada nodarbojas ar putnkopību. Saimnieks pats  veido pārvietojamas putnu un mājdzīvnieku novietnes. Tā tiek veicināts Latvijā maz pētīts dabai draudzīgs mājputnu dzīvesveids.

Laimīgas vistas dēj laimīgas un veselīgas olas – ar šādu moto jaunais lauksaimnieks Juris Grustāns pērn uzsāka organisko vistu, gan arī citu mājputnu audzēšanu saimniecībā "Smilgas" Daugavpils novada Naujenes pagastā. Grustāns ir vienīgais Latgalē, kas izveidojies mobilas jeb pārvietojamas mājputnu novietnes, ideju aizgūstot no Eiropā pazīstama atjaunojošās lauksaimniecības praktiķa Ričarda Perkina.

"Es redzēju, ka viņš tā uztur broilerus un ka nevajag nekādas speciālas telpas, kurās viņas turēt, - var pļavā," teica ZS "Smilgas" īpašnieks.

Ik pēc divām trīs dienām ganību vieta tiek mainīta, savukārt vistas visu laiku uzturas dabiskā vidē. Latvijā šāda  veida vistu audzēšana ir maz pētīta. 

"Smilgas" ir viena no desmit saimniecībām Dienvidlatgalē ar atļauju realizēt olas mazos apjomos. Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidlatgales pārvaldes vecākais inspektors Gatis Bernāns atzina, ka, tiklīdz saimniekošanu uzsāk jaunieši, rodas jaunas vēsmas un idejas, tostarp arī mobilās novietnes.

Papildus vistām un tītariem Grustāns kopā ar ģimeni audzē arī gaļas liellopus, un nupat iegādāti un pavairoti truši.

ZS "Smilgas" pārvietot var teju jebkuru dzīvnieku mītni. To vidū arī trušu mājiņas.

Gādību par saimniecību jaunietis pārņēma no vecākiem, guva atbalstu Daugavpils novada grantu projektu konkursā, bet neveiksmīgi startēja konkursā "Laukiem būt".

"Man teica, ka šis projekts nav izdevīgs un nav jēgas to darīt, ka tas nav ilgvērtīgs. Es saviem spēkiem un ar savu finansējumu uzbūvēju vistu kūti un piepildīju to, ko es vēlējos!" teica jaunais saimnieks.

Tā kā pagaidām mobilo vistu kūti apdzīvo 70 vistas, taču vietas pietiek 250, turpmāk jaunais lauksaimnieks plāno gan palielināt putnu skaitu, gan arī plašāk attīstīt broileru un gaļas liellopu audzēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti