Dienas ziņas

Rīgas 2. slimnīca pārtapusi par Covid-19 stacionāru

Dienas ziņas

453 ēdinātāji pārtraukuši darbu

Latgalē deputātu kvotas pašvaldībām, baznīcai un tehnikumam

Latgalē «deputātu kvotas» iezīmē pašvaldībām, baznīcai un tehnikumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jauns stāvlaukums pie mazpilsētas kapiem, remonts katedrālē, jauni datori bērniem un jauniešiem – šādiem mērķiem Saeimas deputāti plāno veltīt līdzekļus no neparedzētiem gadījumiem nākamā gada budžetā. Kā naudu plāno tērēt un kā to vērtē Latgalē?

Saeimā ievēlētie deputāti, skatot nākamā gada valsts naudas dalīšanu budžetā, atkal jau cer iebalsot naudu kādam konkrētam mērķim. Lūkojoties uz Latgali, tur politiķi iecerējuši atvēlēt 50 tūkstošus eiro Rēzeknes novada pašvaldībai stāvlaukuma izbūvei Viļānos. Stāvlaukums paredzēts pie kapsētas.

Antonija, kura dzīvo Ādažos, satikta Viļānos, ReTV sacīja: "Es domāju, ka nav nekādas vajadzības. Te ir pietiekoši plats, apstājas zālē. Te jau nav Ādaži, kur nedrīkst iebraukt zālē."

Savukārt Viļānu iedzīvotāja Feodosija norādīja: "Nu, kapsētai noteikti vajag stāvvietu. Balsi ar to nopirkt? Protams, ka nē. Ja es gribu par kādu balsot, ja cilvēks ir tā vērts, tad es par viņu balsošu."

Infrastruktūras attīstīšana ir solījums, ar ko pašvaldību vēlēšanās startēja Georgijs Jevsikovs ("Latvijas attīstībai"). Neko sliktu tajā, ka finansējums stāvvietas būvēšanai iepretim kapiem atrasts no kvotām, nu jau jaunais Rēzeknes novada domes deputāts nesaskata. 

Jevsikovs norādīja: "Ja mums tagad ir iespēja paņemt gan Saeimas budžetu, gan savu finansējumu piešķirt, tad mēs varēsim vairāk izdarīt. Piemēram, dabūjām to finansējumu stāvlaukumam, tad mēs savus līdzekļus dosim žoga izbūvei. Tas jau īstenībā sanāks kā kopprojekts."

Viņa partijas biedri gan vēl pirms trim gadiem tā dēvētās "deputātu kvotas" asi kritizēja, bet tagad viss mainījies.

No kopā aptuveni diviem miljoniem eiro vēl 270 tūkstoši eiro paredzēti Daugavpils pašvaldībai tehniskā projekta izstrādei, pēc kā, iespējams, tālākā nākotnē sāktu renovēt sanatoriju "Mežciems". Otra lielāka summa Latgalē varētu nonākt Rēzeknes Jēzus sirds katedrālē.

Rēzeknes–Aglonas diacēzes bīskaps Jānis Bulis norādīja: "Tas ir, lai saglabātu nacionālo mantojumu, ir vajadzīga renovācija katedrālei. Es, protams, to biju lūdzis. Ja piešķīra, liels paldies."

Vēl Latgalē mazākas summas varētu nonākt Balvu novada pašvaldībā: datortehnikas iegādei un bunkuru atjaunošanai Stompaku purvā.

Pārsvarā deputātu kvotu saņēmēji reģionā ir pašvaldības, taču ir arī izņēmumi, piemēram, Daugavpils Būvniecības tehnikums, kas vēlas uzlabot mācību bāzi Višķos. Pērn no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem no Latgales ievēlētie deputāti piešķīra šim pašam tehnikumam katlu mājas remontam Dagdā un 950 tūkstošus eiro Rēzeknes pašvaldībai Olimpiskā centra būvniecības izmaksu segšanai.

Šīs kvotas gan plaši netika apspriestas, bet šogad ir citādāk. Deputāti atgriešanos pie kvotu sistēmas komentē nelabprāt, bet eksperti ir tieši.

Politikas pētniece Iveta Kažoka sacīja: "Tā ir vairāk tāda kā "kabatas nauda" deputātiem un frakcijām izdāļāta, ne tik daudz valsts stratēģiskajiem mērķiem vai arī atbilstoši vajadzībām, bet tā, kā deputāti to vēlas."

Savukārt politologs Jānis Ikstens pauda: "Tā neapšaubāmi ir vēlme no deputātu puses izmantot šo iespēju, lai atgādinātu par sevi, par saviem labajiem darbiem, uz kuriem tad arī varēs atsaukties priekšvēlēšanu kampaņā. Tā ka tas neapšaubāmi ir mēģinājums pielabināties sava apgabala vēlētājiem."

Par budžetu vēl galīgajā lasījumā jālemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti