Eiro fokusā

Baltkrievijas un Krievijas ekonomikas ciešā saikne

Eiro fokusā

Eiropa bez digitālā eiro pakļautu sevi ģeopolitiskam un stratēģiskam riskam

Iespēja pieteikties grantu konkursā “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē”

Latgalē ar grantu programmu grib radīt vismaz 40 jaunus produktus un darbavietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nelielajiem uzņēmējiem, kuri saimniecisko darbību īsteno Latgalē, ir iespējams pieteikties Eiropas Ekonomikas zonas grantu programma konkursā “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē”. Kopumā līdzfinansējuma atbalsts ir 540 tūkstoši eiro, un ar atbalstu paredzēts radīt vismaz 40 jaunus produktus un darbavietas.

Latgales plānošanas reģions izsludinājis pieteikšanos atklātā projektu konkursā “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē”. Atbalsts pieejams, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas grantu programmai  “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”, īstenojot jaunas biznesa idejas un radot darbavietas Latgales reģionā. Latgales plānošanas reģions ir vienīgais, kurā ir iespēja gūt atbalstu.

„Tā kā programma ir vērsta uz vietējo attīstību un nabadzības mazināšanu Latvijā, tad donori vērtēja situāciju dažādos Latvijas reģionos.

Attiecīgi Latgales reģionā ir sliktāki nodarbinātības un attīstības rādītāji nekā citos Latvijas reģionos,

piemēram, bezdarbs, vidējais atalgojums, iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju. Līdz ar to arī ministrijas, kā programmas apsaimniekotājas, piedāvājums, lai šo īpašo donoru valstu interesi ietvertu programmā, bija īstenot projektu konkursu mazo uzņēmēju atbalstam,” pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Attīstības instrumentu departamenta direktora vietniece Ilze Krieva. 

Projektu iesniedzēji, īstenojot jaunu biznesa ideju, varēs saņemt atbalstu jaunu produktu vai pakalpojumu radīšanai vai esošu produktu uzlabošanai.

„Uzņēmēji, kam šis atbalsts ir domāts, ir tādi nelieli uzņēmumi – tie var būt gan saimnieciskās darbības veicēji, gan mikrouzņēmumi. Tiešām tādi nelieli līdz 5 darbiniekiem, ar apgrozījumu līdz 40 tūkstošiem eiro, kā arī mazie uzņēmumi līdz 20 darbiniekiem ar apgrozījumu līdz vienam miljonam eiro,” stāstīja  Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra grantu shēmas koordinatore Andra Minkeviča.

Konkursam pieejamais programmas līdzfinansējums kopumā ir 540 000 eiro. Vienam projektam pieejamais līdzfinansējums ir no 5000 līdz 10 000 eiro. Līdzfinansējuma atbalsta intensitāte nevar pārsniegt 55% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām. Idejas īstenotājam jārada vismaz viena darbavieta.

Kādi ir gaidāmie rezultāti, kas, apgūstot grantu, jāsasniedz? 

„Mēs sagaidām, ka līdz 2024. gada februārim kopumā grantu shēmas ietvaros būtu radīti 40 jauni produkti vai pakalpojumi un Latgales reģionā būtu radītas vismaz 40 jaunas darbavietas,”

pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Attīstības instrumentu departamenta direktora vietniece Ilze Krieva. 

Aizvadītajā nedēļā notika seminārs, kurā tika stāstīts par konkursa nosacījumiem. Interese par to bijusi liela, norādīja grantu shēmas koordinatore Andra Minkeviča. Piedalījās ap 60–70 interesentu. Šāds konkurss ir tas, kas šobrīd nepieciešams ekonomikas stiprināšanai.

„Pirmkārt, tas ir pirmais uzņēmējdarbības atbalsta instruments, ko apsaimnieko Latgales plānošanas reģions, un citos reģionos tādi nav pieejami. Šis ir īstajā laikā, kad jādomā par ekonomikas atveseļošanos un jāpalīdz attīstīt uzņēmējdarbība. Protams, tas nav ļoti liels atbalsts. Ir pieejami arī lielāki atbalsti lielākiem uzņēmumiem.

Šis ir tieši veltīts tam segmentam, kur ir nelieli uzņēmumi, kam visbiežāk ir ierobežotas pieejas līdzekļiem, banku aizdevumiem.

Šis būtu, mūsuprāt, ļoti nozīmīgs atbalsts tieši šajā brīdī, redzēsim, kā veiksies, un, iespējams, kaut kas tamlīdzīgs varētu turpināties,” stāstīja Minkeviča.

Projekta pieteikumus jau mēnesi var iesniegt Latgales plānošanas reģionam. Bijuši jautājumi par konkursa nosacījumiem, taču pagaidām neviens pieteikums vēl nav iesniegts. Pieteikumus gaida līdz 21. septembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti