Laikraksts: Jakrins slēpti ir labuma guvējs uzņēmumā, kas organizē Brasas un Deglava tiltu remontus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ilggadējais Rīgas domes ierēdnis Emīls Jakrins, kurš vēl nesen vadīja pašvaldības Satiksmes departamentu, slēpti ir labuma guvējs un faktiskais īpašnieks SIA "TecPro Construction", kas ir apakšuzņēmējs Lietuvas uzņēmumam "Kauno tiltai", ar kuru Rīgas dome noslēgusi līgumus par Brasas un Deglava tiltu remontdarbiem, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta laikraksts "Diena".

Pats Jakrins gan laikrakstam noliedzis šādu informāciju, saucot to par "pilnīgām muļķībām". Portāla "Firmas.lv" dati liecina, ka 2011.gadā dibinātās SIA "TecPro Construction" vienīgais īpašnieks un patiesais labuma guvējs ir Artūrs Bergholcs. TV3 raidījums "Nekā personīga" savulaik vēstīja, ka Bergholcs ir Jakrina labs draugs.

Kā vēsta "Diena", "TecPro Construction" un "Kauno tiltai" savstarpējais līgums paredzējis, ka "Kauno tiltai" ir tikai formāls darbu veicējs, bet visu faktisko darbu veic tieši "TecPro Construction". Taču arī pats "TecPro Construction" neveicot nekādus darbus, izņemot darbu organizāciju un citu apakšuzņēmēju piesaisti jeb to, ko parasti dara ģenerāluzņēmējs pats.

Saskaņā ar laikraksta vēstīto, līguma starp "Kauno tiltai" un Rīgas domes Satiksmes departamentu nosacījumi savulaik izveidoti tā, lai "Kauno tiltai" varētu manipulēt ar cenām jebkuru papildu darbu gadījumā. Uzņēmuma taktika esot vienkārša - veicot darbus atbilstoši iztāmētajām un izkonkurētajām pozīcijām, kur ir tirgus cenām atbilstoša kalkulācija, pēkšņi parādās neparedzēti darbi vai apjomi, un šajās izmaksu pozīcijās jau parādās veicamie darbi ar vairākkārtēju sadārdzinājumu, skaidro laikraksts.

Kā vēsta "Diena", tiek uzskatīts, ka "Saskaņas" kontrolē esošais un Jakrina vadītais Satiksmes departaments radījis iespēju mākslīgi sadārdzināt izmaksas un iegūto peļņu novirzīt jau kādu savu, iespējams, nelikumīgu interešu nodrošināšanai. Šī shēma, iespējams, esot ļāvusi gūt nelikumīgus ienākumus arī "Saskaņai". Jakrinam zaudējot amatu Satiksmes departamenta vadībā, "Saskaņa" esot centusies panākt viņa apstiprināšanu vismaz Rīgas domes Attīstības departamenta vadītāja amatā, bet koalīcijas partnera "Gods kalpot Rīgai" pārstāvis Oļegs Burovs tam neesot piekritis, tāpēc zaudējis "Saskaņas" atbalstu.

Tāpat Burovs neesot piekritis "Saskaņas" vēlmei atbrīvoties no Satiksmes departamenta direktora amatā ar tiesas lēmumu atjaunotā Vitālija Reinbaha. Tieši nosacījums atstādināt Reinbahu esot vairākkārt izvirzīts no "Saskaņas" puses Rīgas domes koalīcijas sarunās, raksta "Diena".

Jakrins "Dienai" kategoriski noliedzis, ka būtu jebkādā veidā sekmējis kādam izdevīgus nosacījumus vai mākslīgu sadārdzinājumu, norādot, ka ikviens līgums slēgts atbilstoši normatīviem, savukārt jebkādi papildus konstatētie veicamie darbi īstenoti atbilstoši jau tāmēs noteiktajām cenu pozīcijām.

Aprīlī gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās Jakrins kandidēs no "Saskaņas" saraksta.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Deglava un Brasas tiltu remontdarbi, par kuriem Jakrina pilnvaru laikā tika noslēgti līgumi ar "Kauno tiltai", laika gaitā izrādījušies sarežģītāki, laikietilpīgāki un arī dārgāki, nekā sākotnēji tika plānots. Rezultātā abi tilti joprojām ir pusremontēti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti