Ārpus Rīgas

Reģionālās mobilitātes atbalstu saņēmuši 630 cilvēki

Ārpus Rīgas

Novecojušie balkoni Daugavpilī kļūst par draudu iedzīvotājiem

Laidos būs savas zemenes arī uz Ziemassvētkiem

Laidos būs savas zemenes arī uz Ziemassvētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kuldīgas novada Laidu pagasta Ozolniekos sākusies jaunā zemeņu raža. Sertificētajā zemeņu stādu audzētavā „Migl Dārzi” pašlaik notiek eksperimenti ar stādu saldēšanu, lai varētu iegūt vēlākas ražas. No deviņām šķirnēm, divas izrādījušās piemērotas Latvijas apstākļiem, tāpēc zemenes no lauka varēs ievākt gandrīz līdz augusta beigām.

„Sākumā te var redzēt, ka viena daļa stādu ir iznīkuši. Mēs testējām temperatūru, jo tā īsti neviens var pateikt, kādai temperatūrai īsti ir jābūt. Saka, ka temperatūra ir -1,5 vai -2. Mēģinājām arī -3, bet neiznāca,'' stāsta Ilmārs Gulbis - viens no lielākajiem zemeņu audzētājiem Kurzemē, kurš sācis eksperimentēt ar saldētājiem stādiem. Eksperiments izdevies, jo ogas sanāk restorāniem un citiem gribētājiem, kuri atbrauc pakaļ ogām, kā arī pašu bērni var turpināt mieloties ar zemenēm.

„Ogas ir garšīgas. Pēdējās ogas liekas gluži kā pašas pirmās. Arī smarža ir tāda kā pirmajām ogām,” apliecina mazā Melanija.

Zemeņu audzētājam Ilmāram Gulbim ir jau 15 gadu pieredze. Tā saukto midzināto jeb frigo stādu audzēšana un izmantošana, kas citviet Eiropā jau labi zināma, viņam ir jauns izaicinājums. Pirmie izmēģinājumi liecina, ka šādiem nolūkiem derēs divas šķirnes - 'Sonata' un 'Darselect'. Ogas ražo jau trešo nedēļu.

„Frigo stādi, izskatās, ražo garāku laika posmu nekā parasti audzētie. Te izskatās tagad kā jūnija sākumā - viss sarkans un ogas ir gatavas. Ir tikai viens neliels mīnuss: kaut arī ir vajadzīgais mitrums, temperatūra ir, arī saule, bet ogas ir nedaudz skābākas - nav tik izteikti saldas, bet garša ir laba. Ja patur un nelasa divas, trīs dienas, tad ir arī saldums, ir spēcīgāks aromāts un garša,” skaidro Gulbis.

Pašlaik Ozolniekos ogas tiek stādītas vairāk nekā 10 hektāru lielā platībā. Ilmārs Gulbis pieļauj iespēju, ka viņa saimniecība būs pirmā Latvijā, kas frigo stādus audzēs jau profesionālā līmenī un lielās platībās. Stādus tirgū varētu piedāvāt pēc diviem gadiem:

„Rudenī divos hektāros stādīsim tieši frigo stādus. Tie ir saldētie stādi, latviski tos varētu saukt par midzinātiem stādiem. No lauka tos novāc vēlu rudenī, vislabāk novembrī, decembrī. Tad tur speciālās saldētavās, temperatūrā, gaisa mitrumā, līdz ar to pats var regulēt ražas laiku. Tās mēdz dēvēt arī par 60 dienu zemenēm. Es tās saucu par midzinātām zemenēm. Tad, kad stādu izstāda ārā, pēc sešdesmit dienām ir raža. Vienu un to pašu šķirni vari audzēt no agra pavasara līdz vēlam rudenim. ”

Saimnieks attīstībai izmanto tikai savus iekrātos līdzekļus, līdz šim nav ņēmis kredītus un izmantojis Eiropas Savienības piedāvātās iespējas. Ilmārs ir pārliecināts, ka zemeņu audzēšanas biznesā risks ir nevietā, jo tas nebūt nav vienkāršs. Kopumā daudziem Latvijas audzētājiem šis nav bijis labs zemeņu ražas gads, spriež saimnieks. To ietekmējis mitruma trūkums un pārāk straujās temperatūras svārstības.

Eksperimenti ar zemeņu stādiem Laidu pagastā turpināsies, jo kopumā te tiek audzētas 16 dažādas šķirnes. Ilmārs Gulbis iecerējis siltumnīcā izaudzēt zemenes arī uz Ziemassvētkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti