Lai students nepaliktu bez pajumtes - kā noslēgt drošu īres līgumu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tūlīt sāksies jaunais mācību gads un daudzi studenti steidz meklēt sev dzīvesvietu pilsētā. Ne visiem pietiek vietas kopmītnēs, tādēļ daļai jauniešu neatliek nekas cits, kā īrēt dzīvokļus. Lai droši noslēgtu īres līgumu, jāzina dažas nianse, kā arī krāpnieku izmantotās metodes.

Pats galvenais nosacījums - īrējot vai izīrējot dzīvokli, visām iesaistītajām pusēm jānoslēdz savstarpējs rakstveida, nevis mutisks līgums un rūpīgi arī jāizlasa, ko vienošanās paredz. "Īres līgumā ir jāatrunā svarīgi noteikumi – termiņš, vai to ir tiesības pagarināt, īres maksa plus komunālie maksājumi - vai tie ir iekļauti īres maksā, vai tie ir maksājami papildus. Un pirms līguma noslēgšanas ir svarīgi pārliecināties, ka izīrētājam pieder īpašums," pastāstīja zvērināta notāre Sandra Jakušenoka.

Datus par īpašuma piederību var pārbaudīt elektroniski zemesgrāmatā. Tāpat līgumā ir jāatrunā, kādas mantas atrodas dzīvoklī, kādā stāvoklī tās ir – ievācoties un izvācoties ir jāparaksta pieņemšanas–nodošanas akts.

Līgumā jāieraksta, cik cilvēkiem dzīvoklī atļauts dzīvot, vai drīkst turēt mājdzīvniekus, kad īpašniekam ir tiesības apskatīt savu īpašumu, ar kādiem nosacījumiem atļauts paaugstināt īres maksu un kādas sankcijas abām pusēm ir par līguma laušanu.

Nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji atzīst, ka diemžēl ir dzirdēts par krāpniekiem mākleru vidū. "Tipiskākie gadījumi ir tādi - ja cilvēks vēlas noskaidrot, vai viņš ir dzīvokļa īpašnieks, tad sākas stāsti – es neesmu, man tante vai paziņa, bet viņa pati nevar parādīties, es esmu pārstāvis kaut kāds. Tā ir viena no pazīmēm; otra pazīme ir, ka visu laiku tiek pārlikts tikšanās laiks," min SIA „Latio” valdes loceklis Aldis Riekstiņš.

"Ja jums kāds prasa, samaksājiet komisiju par dzīvokļa atrašanu, pirms tiek parakstīts īres līgums, tad pastāv risks, ka kaut kas nebūs kārtībā," norāda SIA „Ober Haus Real Estate Latvia” Pilsētas biroja vadītājs Andis Bīriņš.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atgādina, ka saimniekam, izīrējot dzīvokli ir jāmaksā nodokļi, un ir vairākas metodes, kā to izdarīt. 

"Persona var izvēlēties sev piemērotāko nodokļu maksāšanas režīmu – vai nu 23% no ieņēmumu un izdevumu starpības, vai 9% kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, vai 10% no gūtajiem ieņēmumiem," skaidro VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane.

Ieņēmumu dienests aicina par īri maksāt ar banku starpniecību. Strīda gadījumā tas kalpos par pierādījumu, ka īres nauda tiešām ir samaksāta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti