Lagarda: ECB jābūt gatavai emitēt digitālu valūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Centrālajai bankai (ECB) jābūt gatavai  laist tirgū digitālu valūtu, piektdien paziņoja bankas prezidente Kristīne Lagarda.

ECB nākamajos sešos mēnešos veiks vairākus eksperimentus ar digitālo eiro un no 12.oktobra sāks trīs mēnešu ilgu sabiedrisko apspriešanu.

Banka norāda, ka lēmums attiecībā uz virtuālās valūtas projekta realizēšanu gaidāms ap 2021.gada vidu.

"Mūsu loma ir nodrošināt uzticību valūtai. Mums jābūt gataviem emitēt digitālu eiro, ja radīsies tāda nepieciešamība," norāda Lagarda.

Viņa piebilst, ka digitālā valūta papildinātu skaidru naudu, nevis aizvietotu to.

Šāds lēmums tiek apspriests laikā, kad patērētāji aizvien vairāk izvēlas bezskaidras naudas maksājumus, un ECB ir nobažījusies par iespēju atpalikt no privāto tirgus spēlētāju emitētajām kriptovalūtām.

Digitāla valūta ļautu privātpersonām un uzņēmumiem veikt tiešus noguldījumus centrālajā bankā. ECB apsvērumi līdzinās ASV Federālās rezervju sistēmas lēmumam aplūkot iespējas emitēt digitālus dolārus.

Tikmēr Ķīnas centrālā banka aprīlī četrās pilsētās jau sākusi eksperimentus ar digitālu valūtu.

Kriptovalūtu atbalstītāji uzskata, ka tās nodrošina ātrākus un lētākus maksājumus, jo sevišķi starp valstīm, jo nav nepieciešami darbinieki, pārvalde un izdevumi, kas vajadzīgi tradicionālajiem bankas pakalpojumiem un investīcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti