Lagarda: Austrumeiropā ekonomikas krīze ir aiz muguras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda otrdien vizītes Rumānijā laikā uzteica Austrumeiropas valstis par to drosmi cīņā pret ekonomisko krīzi kopš 2008.gada un uzsvēra, ka šajā reģionā „sliktākais, visticamāk, ir aiz mugura”.

„Piecus gadus pēc krīzes sākuma sliktākais, visticamāk, ir jums aiz muguras, lielākā daļa valstu ir atgriezušās pie pozitīvas izaugsmes,” Lagarda sacīja Rumānijas baņķieriem un žurnālistiem tikšanās laikā Bukarestē.

„Sagaidām, ka tikai divas reģiona valstis - Horvātija un Slovēnija - 2013.gadā piedzīvos recesiju pretstatā astoņām valstīm pagājušajā gadā,” SVF vadītāja sacīja savā runā „Austrumeiropa un Rumānija: ceļš, kas vēl priekšā”.

Lagarda aicināja Austrumeiropas valstis turpināt makroekonomikas stabilitātes politiku, godīgi sadalot reformu nastu un veicinot izaugsmi, lai pilnībā izmantotu progresu, kas panākts kopš komunistu režīmu sabrukuma reģionā.

„Tas, kas ir noticis šajā reģionā, nosaka standartus tam, ko var darīt citās pasaules daļās,” pārejā uz tirgus ekonomiku, norādīja Lagarda.

SVF vadītāja uzsvēra, ka neelastīgs darba tirgus, neefektīva pārvalde vai nepabeigts pārejas process, tostarp īpašumu restitūcija, ir „šķēršļi ceļā” uz tirgus ekonomiku, kas ir jānovērš, ja reģions vēlas „nojaukt dinamiskas izaugsmes barjeras”.

Jaunākie dati liecina, ka pirmajā ceturksnī vidējā ekonomikas izaugsme Austrumeiropas reģionā bija pozitīva. Šajā ziņā līderes bija Latvija un Lietuva, kur iekšzemes kopprodukta pieaugums janvārī-martā bija par attiecīgi 1,4% un 1,3%. Pretstatā ES ekonomika kopumā piedzīvoja sašaurināšanos par 0,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti