LAEF pārmet ministrijai likuma pārkāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM), iespējams, nav līdz galam saskaņojusi ar Eiropas Komisiju (EK) tās iecerētos pasākumus obligātās iepirkuma komponentes (OIK) samazināšanai, kuru finansēšanai tika ieviests subsidētās enerģijas nodoklis - pie šāda secinājuma, sazinoties ar Eiropas Komisiju un iepazīstoties ar dokumentiem, nonākusi Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF).

Federācija brīdina, ka nesaskaņojot šo atbalstu enerģijas lietotājiem ar Eiropas Komisiju, Latvija pārkāpj arī nacionālo likumdošanu.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība elektrības lietotājiem apsolījusi no 1.aprīļa samazināt OIK ar to finansējumu, kas ir iekasēts subsidētās enerģijas nodokļa veidā.

„Padziļināti iepazīstoties ar tiem dokumentiem, kas bijuši par pamatu „Latvenergo” iesniegumam regulatoram apstiprināt šādu komponenti, „Latvenergo” ir konsultējies ar Ekonomikas ministriju un tā  devusi akceptu ietvert šo valsts budžeta meditāciju, pirms saņemts Eiropas Komisijas saskaņojums. Bet likums par valsts budžetu 2014.gadam saka – to var izmaksāt tikai pēc tam, kad saņemts EK saskaņojums,” komentē federācijas pārstāvis, advokāts Sandis Bērtaitis.

Sandis Bērtaitis, LAEF
00:00 / 01:15
Lejuplādēt

Viņš norāda – kaut gan EM apgalvo, ka iesniegusi EK oficiālus notifikācijas dokumentus, noskaidrots, ka EM nekādus dokumentus saskaņošanai EK nav iesniegusi.

Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs atzīst, saskaņošana ar Eiropas Komisiju tiešām ieilgusi, jo arī pati Eiropas Komisija ir sākusi pārskatīt savu nostāju elektrības ražošanas subsidēšanas jomā. Tomēr viņš uzsver, ka nepieciešamās konsultācijas ar Komisiju ir notikušas.

„Tā tehniskā daļa, kādā veidā un kur un kurā brīdī tas finansējums tiks pārskaitīts, patiešām ir darba procesa jautājums, un tur ir objektīvi iemesli, kāpēc tas nevirzās uz priekšu tik ātri, kā mēs bijām to gribējuši. Pirmkārt, tāpēc, ka Eiropas Komisija līdz Lieldienām publicēs jaunas valsts atbalsta vadlīnijas, un mūsu pieteikums tiks vērtēts atbilstoši šīm vadlīnijām. Mēs bijām arī, otrkārt, Eiropas Komisijā, un runājuši ar kolēģiem tur, un pamata jautājums par to, ko mēs diskutējām, nav tieši šis te atbalsta mehānisms, kas ir saprotams, un neizraisa nekādus jautājumus, bet Eiropas Komisijai ir diezgan daudz jautājumu par obligātā iepirkuma komponenti kā tādu,” saka Spiridonovs

EM pārstāvis arī sola, ka ministrija nekādā gadījumā nepieļaus, ka tiks pārkāpts likums, tāpēc Latvijai nav pamata baidīties par to, ka Eiropas komisija pret to varētu vērsties ar pretenzijām. Pēc viņa teiktā, Eiropas Komisija vairāk jautājumus ir uzdevusi tieši par pašu atbalstu elektrības ražotājiem, jo dažiem ražotājiem tas, iespējams, bijis pārāk liels. 

Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ir noteikta daļa maksājumā par elektrību. Ar obligāto iepirkumu tiek īstenots valdības noteiktais atbalsta mehānisms koģenerācijas stacijām un elektrības ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem.

Obligātā iepirkuma ietvaros elektrību no atbalstāmajiem ražotājiem iepērk elektrības publiskais tirgotājs, kas uz šodienu ir AS „Latvenergo”, bet no šī gada 1.aprīļa būs AS „Latvenergo” jaunizveidots meitas uzņēmums AS „Enerģijas publiskais tirgotājs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti