Dienas ziņas

Dubultslepkavība Ventspils novada Tārgalē

Dienas ziņas

Vērtē kā veicies ievērot zaļināšanas prasības

VARAM sola atbalstu Latgales uzņēmējiem

LAD: Zemnieki zaļināšanas prasības spējuši ievērot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No šī gada lauksaimniekiem līdzās ierastajiem Eiropas Savienības (ES) vienotajiem platību maksājumiem tika ieviesta jauna atbalsts prasība – zaļināšana. Lai saņemtu šo maksājumu, zemniekiem nācās rūpīgi plānot kultūraugu dažādošanu un pietiekamā apjomā uzturēt ekoloģiski nozīmīgās platības.

Lauku atbalsta dienestā (LAD) vērtē, lai gan šīs prasības stājās spēkā vien šogad, lauksaimnieki Vidzemē tās ir spējuši ievērot un lielākoties zemnieki jauno maksājumu saņems pilnā apmērā.

Šajās dienās arī Vidzemēs laukos pamazām pirmie komabini uzsāk kulšanas darbus. Tikmēr LAD inspektori jau no 1. jūlija steidz apsekot vairāk kā 586 Vidzemes saimniecības, lai pārliecinātos, vai elektronsikie iesniegtie dati par zaļināšanu dabā atbilst patiesībai.

“Kopējais skats ir pozitīvs un cerīgs. Ir kļūdas, bet ir arī pozitīvi un labi piemēri. Būtiskākais ir tas, ka īsti neizprata, ko bija domājuši, kas ir tieši ainavu elements, kas Eiropā kā regulārs ir noteikts, tāpat arī ar laukmalēm,” norāda Lauku atbalsta dienesta vecākais inspektors Didzis Punāns.

Lai ievērotu zaļināšanas prasības, visai bieži lauksaimnieki izvēlējušies laukus apsēt ar pupām vai kādiem citiem tauriņziežu dzimtas augiem. “Izvēlas tās pašas enerģijas kultūras dažādas, pupas audzēt un tamlīdzīgi. Bet šis ir spilgts piemērs, kā saimnieks ir mēģinājis uztaisīt laukmales, un tas mums kā inspektoriem tieši ļoti patīk,” norāda Punāns.

Zemnieku saimniecības “Bērziņas” saimnieks vērtē, ka arī viņa saimniecībā zaļināšanas prasības sākotnēji sagādājušas zināmas galvassāpes, tomēr kopīgiem spēkiem galā tikuši. “Sākumā īsti nezinājām, ko darīt. Turklāt sākās sēja un nebija skaidrības par tām laukmalām,” uzsvēra zemnieku saimniecības “Bērziņas” saimnieks Valters Etmanis.

Lauku atbalsta dienesta speciālsti vērtē, ka kopumā lauksaimnieki ar zaļināšanas prasību ievērošanu galā ir tikuši veiksmīgi un arī pret tiem, kuriem būs šādi tādi pārkāpumi, būtiskas sankcijas netiks vērstas. “Ja šogad nebūs ievērotas zaļināšanas prasības, atkarībā no tā, cik lielā mērā, būs attiecīgi aprēķināti procenti; ja ziemā mēs teicām, ka nebūs vispār zaļināšanas maksājuma, tad maksājums būs, tikai atkarībā no pārkāpuma būs attiecīgi procenti,” norādīja Lauku atbalsta dienesta Kontroles un uzraudzības daļas vadītāja Zenta Špate.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti