LAD: Latvijā nekoptās lauksaimniecībā izmantojamās zemes īpatsvars saglabājas 10% apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nekoptās lauksaimniecībā izmantojamās zemes īpatsvars Latvijā saglabājas aptuveni 10% apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija par šī gada lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību apsekošanu.

Kopumā patlaban Latvijā ir 2,2 miljoni hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes, no kuras 89,7% jeb 1,973 miljoni hektāru tiek kopta, savukārt 10,3% jeb 227 360 hektāri tiek uzskaitīti kā nekopti. Salīdzinājumā ar 2020. gadu, kad kopumā tika apsekota lauksaimniecībā izmantojamā zeme 2,216 miljonu hektāru platībā, no tā 89,2% bija kopta, bet 10,8% nekopta, aptuvenais nekoptās zemes īpatsvars Latvijā saglabājas 10% apmērā

Apkopotā informācija liecina, ka

visvairāk lauksaimniecībā izmantojamās zemes patlaban atrodas Dienvidkurzemes novadā, kur tā ir 135 149 hektāri. No kopējā apjoma Dienvidkurzemes novadā 94,4% jeb 127 570 hektāri ir kopti, savukārt 5,6% jeb 7579 hektāri - nekopti.

Vismazāk lauksaimniecībā izmantojamās zemes reģistrēta Liepājā, kur tā ir trīs hektāri. No tiem visa platība atzīta kā kopta.

Kā norāda LAD, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, LAD bez zemes vienības īpašnieka, tiesiskā valdītāja vai to pārstāvju klātbūtnes veic ikgadēju zemes vienību (kadastru) apsekošanu, lai vizuāli pārbaudītu, vai 70% lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir apsaimniekota. Zemes vienību apsekošanu veic platībām, kas saskaņā ar Valsts zemes dienesta informāciju pēc zemes izmantošanas veida lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir vismaz viens hektārs.

LAD apkopo un apsekošanas rezultātus ievieto Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošo Valsts informācijas sistēmu savietotājā. Pašvaldībām šī informācija ir pieejama Vienotās pašvaldību sistēmas nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas lietojumprogrammā. Saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" nodokļa likme par zemi ir 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Ja LAD konstatē, ka lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir neapstrādāta vai nekopta, tad vietējā pašvaldība piemēro nekustamā īpašuma nodokļa papildlikmi 1,5% apmērā un kopsummā veido 3%.

Ja LAD konstatē, ka neapstrādātā lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir pieteikta platību maksājumiem, tad tiek izvērtēti lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsekošanas rezultāti un piemēroti atbalsta apjoma samazinājumi.

Par samazinājuma piemērošanu pretendents tiek informēts.

Visa informācija par šī gada lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību apsekošanu pieejama LAD tīmekļvietnē "lad.gov.lv".

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti