Rīta Panorāma

Ukrainas armija atsit kārtējos Krievijas uzbrukumus

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar labklājības ministru (JKP) Gati Eglīti

Labklājības ministrs: Minimālā alga turpmāk varētu būt puse no iepriekšēja gada vidējā atalgojuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Labklājības ministrija (LM) plāno piedāvāt turpmāk minimālo algu valstī piesaistīt aizvadītā gada vidējai algai, nosakot minimālo algu 50% apmērā no iepriekšējā gada vidējā atalgojuma valstī. To Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” sacīja labklājības ministrs Gatis Eglītis (“Konservatīvie”).

Ministrija vēlas likumā iekļaut izmaiņas, kas paredz, ka minimālās algas bāze turpmāk tiktu piesaistīta iepriekšējā gada vidējam atalgojumam. Šādu pieeju LM jau izmantojusi, piedāvājot no 2023. gada palielināt minimālo algu līdz 640 eiro, kas būtu puse jeb 50% no iepriekšējā gada vidējās algas, proti, 1280 eiro.

Eglītis skaidroja, ka šādas izmaiņas būtu vajadzīgas, jo minimālās algas atšķirība starp Latviju un Igauniju un Lietuvu ir “nepiedodami liela”.

Ministrs piebilda, ka šādu minimālās algas palielināšanas modeli jau esot pārrunājis ar dažiem sociālajiem partneriem, kuri tam pauduši atbalstu. 

KONTEKSTS:

Lai izdevumu kāpuma apstākļos atbalstītu īpaši mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas Labklājības ministrija sagatavojusi sešus priekšlikumus. Tajos izskatīta gan atsevišķu pabalstu celšana, gan minimālās algas, kā arī pensiju apjoma kāpināšana. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka nākamās Saeimas vēlēšanas gaidāmas jau rudenī, tādēļ deputātiem gaidāms izaicinājums – pirmsvēlēšanu solījumu laikā spēt sarūpēt atbalstu, kas nepārsniedz iespējas.

Finanšu ministrija prognozējusi, ka patēriņa cenu pieaugums šogad var sasniegt 8,5%, bet saskaņā ar Latvijas Bankas prognozēm inflācija šajā gadā var pieaugt no iepriekš lēstajiem 6,1% līdz 9,5%. Prognoze mainīta energoresursu un pārtikas cenu kāpuma dēļ, kas pastiprinājās pēc karadarbības sākšanās Ukrainā. Krievijas agresija Ukrainā mazinās globālās tautsaimniecības izaugsmi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti