Labklājības ministrija atradusi naudu, lai kompensētu pensiju piegādes sadārdzinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Labklājības ministrija (LM) atradusi naudu, lai kompensētu pasta izmaksas pensiju piegādēm dzīvesvietās, ceturtdien, 12. septembrī, Saeimas sēdes laikā teica labklājības ministre un Saeimas deputāte Ramona Petraviča ("KPV LV").

"Pārskatot nākamā gada izdevumus, esam raduši iespēju kompensēt sadārdzinājumus. Tādi ir 70 tūkstoši pensionāru, un paredzamās izmaksas ir divi miljoni eiro. Šis pieprasījums ir iekļauts nākamā gada budžeta prioritātēs. Nauda ir atrasta, kompensācija tiks nodrošināta," teica Petraviča. Priekšlikums sadārdzinājumu kompensēt iekļauts nākamā gada budžeta prioritātēs.

Latvijas Pasts iepriekš informēja, ka no nākamā gada 1. janvāra dārgāka kļūs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA)  pensiju, pabalstu vai atlīdzības skaidras naudas piegāde dzīvesvietā.

Ceturtdien Saeima diskutēja par vairāku deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam "Par sagaidāmo pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes tarifu būtisko paaugstinājumu un ar to saistīto valdības rīcību". Parlaments pieprasījumu ar 53 balsīm noraidīja. Diskutējot par pieprasījumu, "Saskaņas" deputāts Ivars Zariņš izteica viedokli, ka situācija radusies valdības augstprātības dēļ, bet premjers sevi parādījis kā liekulis un gļēvulis.

Latvijas Pasta piedāvājumā pensiju, pabalstu vai atlīdzības skaidras naudas piegādes pakalpojums dzīvesvietā 2020. gadam ir 4,88 eiro, bet 2021. gadam – 5,28 eiro. Līdz 2019. gada beigām šī piegādes pakalpojuma cena saglabājas nemainīga – 2,39 eiro.

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns iepriekš norādīja, ka, pieaugot moderno tehnoloģiju izmantojumam, skaidras naudas piegādes pakalpojumu izvēlas mazāk klientu, kas tādējādi sadārdzina tā pašizmaksu. Cenu papildus ietekmējot arī skaidras naudas inkasācijas pakalpojuma cenu kāpums, investīcijas drošības jautājumu risināšanā, nepieciešamais darba samaksas pieaugums pensiju un pabalstu piegādē iesaistītajiem darbiniekiem, kā arī paredzamā degvielas cenu palielināšanās, ko nosaka akcīzes nodokļa pieaugums no 2020. gada.

Ministre atklāja, ka sākotnēji bijusi doma kompensēt pensiju piegādes tikai pirmās un otrās grupas invalīdiem un senioriem virs 80 gadu vecumam, bet izpētot statistiku, atklājies, ka tieši minēto grupu pensionāri arī visvairāk izmanto iespēju saņemt pensiju mājās. Vēl 25%, kas saņem pensiju mājās, ir personas, kuras dzīvo tālu no pasta vai bankām, tādēļ pensiju piegādēs dzīvesvietās pieņemts lēmums neko nemainīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti