Dienas ziņas

Informē par atstarojošu elementu nepieciešamību

Dienas ziņas

Neretā atklāj novadpētniecības muzeju

"Lāses AM" – labākā bioloģiskā lauku saimniecība

Labākā bioloģiskā lauku saimniecība gatava vēl attīstīties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā ir, ko darīt, un tās galvenā vērtība ir cilvēks – pārliecināti Kuldīgas novada Rumbas pagastā strādājošā uzņēmuma “Lāses AM” saimnieki Dace un Aigars Melderi. Šogad saimniecība kļuvusi par labāko bioloģisko lauku saimniecību Latvijā. Kaut arī ikdienas darbs nav viegls, uz attīstību saimnieki neskatās pesimistiski.

Kopš 2007.gada uzņēmumā platības apsaimnieko bioloģiski. Tie ir 422 hektāri, kuros izaug arī barība liellopiem. Šobrīd saimniecībā ir 135 tīršķirnes vaislas zīdītājgovis, kopā ar jaunlopiem un vaislas buļļiem ir 325 galvas. Tīršķirnes gaļas liellopu audzēšanas pieredze te ir jau piecus gadus. Bet sākums bija ar mazumiņu, ar desmit gotiņām.

Lai uzņēmums labi darbotos, nepietiek tikai ar labiem aprēķiniem, pārliecināta Melderu ģimene – darbam ir jābūt sirdslietai. “Vislielākais gandarījums, kad zemnieks ir apmierināts, ka [lopiem] nodevis labās īpašības. Tā, manuprāt, ir mana lielākā darba alga,” saka Dace Meldere.

Saimniecībā augušie tīršķirnes gaļas liellopi ir tik pieprasīti, ka līdz ārzemēm neviens netiekot, paliekot pie Latvijas zemniekiem. Pamata ganāmpulks te izveidots, ievedot kvalitatīvākos un augstvērtīgākos tīršķirnes dzīvniekus no Vācijas un Zviedrijas. Šis gads uzņēmumam atnesis arī nozīmīgu atzinību – konkursā “Sējējs 2017” SIA “Lāses AM” saņēma balvu nominācijā “Bioloģiskā lauku saimniecība”.

''Sējēja balva'' ir nozīmīga, spēks tālāk strādāt, ka mūs kāds ir ieraudzījis. Ir stimuls strādāt darbiniekiem, ka redz tos darba augļus, saka apbalvotie.

Jāteic, ka apstāties pie sasniegtā te nedomā. Pēdējos piecus gadus intensīvi esot piesaistīts Eiropas fondu finansējums - rekonstruēta kūts, iegādāta tehnika. Ir uzrakstīts projekts atkal jauniem būvniecības darbiem, jo arī liellopiem kļūstot par šauru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti