Panorāma

VOLVO sāk iekšējo izmeklēšanu

Panorāma

Solvitas Āboltiņas izredzes sliktas

"KVV Liepājas metalurgs" tiesā apstrīd parādus

KVV «Liepājas metalurgs» un maksātnespējas administrators viens otru iesūdz tiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“KVV Liepājas metalurgs” iesniedzis prasību tiesā pret maksātnespējas administratoru Haraldu Velmeru, kurš savukārt pret uzņēmumu iesniedzis pretprasību, vēsta LTV. Tas saistīts ar maksājumiem vairāk nekā pusmiljona eiro vērtībā, kurus uzņēmums atsakās veikt.

Saistībā ar ziņām par tiesā iesniegtajām prasībām sazināties ar ''KVV Liepājas metalurgs'' vadību trešdien neizdevās. Sākotnēji izvairīgs bija arī Haralds Velmers, kurš vadīja “Liepājas metalurga” maksātnespējas procesu un joprojām administrē uzņēmuma maksātnespējīgo daļu, kas netika pārdota. Taču viņš tomēr atzina, ka tiesvedība ir gaidāma. 

„Jā, es varu apstiprināt, ka esmu vērsies tiesā pret „KVV Metalurgs”, un jā, ir saņemta arī prasība no „KVV Metalurgs” pret mani kā administratoru. (..) Manā izpratnē šeit domstarpībām nevajadzētu būt un domstarpību nav, jo runa ir par tām saistībām, kuras uzņēmās „KVV Liepājas metalurgs”, parakstot pirkuma līgumu, pārņemot uzņēmuma aktīvus,” saka Velmers.

„Un šajā gadījumā „KVV Liepājas metalurgs” bija apņēmies segt maksātnespējīgā ''Liepājas metalurga'' izdevumus, sākot no 2014.gada decembra, kas ir līdz aktīvu nodošanai „KVV Liepājas metalurgam”. (..) Šobrīd pircējs ir izvēlējies nevis pildīt savu uzņemto saistību, bet mēģināt apstrīdēt sevis parakstītās vienošanās un apstrīdēt tādus punktus, kas attiecas faktiski uz pašu pārdošanu,” norāda Velmers.

Nesamaksātā summa ir 550 000 eiro, kas ietver darbiniekiem izmaksātās algas, kā arī maksājumus piegādātājiem pamatražotnes uzturēšanai, piemēram, par elektrību un gāzi.

Decembra beigās uzņēmumam „KVV Metalurgs” saskaņā ar līgumu jāveic daļa no pirkuma maksājuma arī Valsts kasei - 2,6 miljonu eiro apmērā. Pagaidām tas nav izdarīts, taču vēl ir laiks.

Valsts kasē informēja, ka notiek sarunas par saimnieciskās darbības plāniem, tai skaitā plānoto maksājumu.

Valsts kase arī lūgusi uzņēmumam sniegt informāciju par kavētajiem maksājumiem piegādātajiem un ar to saistītajiem riskiem. Ar piegādātājiem, kuri iepriekš cēla trauksmi par kavētajiem maksājumiem, šobrīd gan problēmu neesot. Piemēram, uzņēmumā ''Latvenergo'' atzina, ka maksājumi šobrīd tiekot veikti laikā.

Uzņēmums iepriekš ziņoja, ka ir izdevies stabilizēt ražošanu. Lai arī 2015.gadu tas noslēgs ar ievērojamiem zaudējumiem, tas spēšot turpināt darbu. Tiesa, uzņēmums turpina gaidīt valsts atbalstu.

Jau ziņots par “Liepājas metalurga" nonākšanu finanšu grūtībās pirms aptuveni trīs gadiem, kā dēļ uzņēmums kļuva par maksātnespējīgu.

Administratoram izdevās atrast uzņēmumam pircēju - Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group" pērn 2.oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. Šogad janvārī “Liepājas metalurga” atslēgas svinīgi nodotas jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" vadībai.

Tomēr jau maijā atklājās, ka no darba "KVV Liepājas metalurgs" atbrīvoti aptuveni 10 -15% darbinieku - metalurgi, kuri nesen tika pieņemti darbā. Kā iemesls šādai rīcībai tiek minēts tas, ka nav piepildījušās uzņēmuma vadības optimistiskās prognozes par metalurģijas tirgu, tiek norādīts arī uz elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Vēlāk augustā uzņēmumā paziņoja par apņemšanos tuvāko mēnešu laikā pieņemt darbā papildu 200 darbinieku.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti