Dienas ziņas

Ventspilī kuģis pārtop strūklakā

Dienas ziņas

Sākas Mazā un Lielā Baltezera atveseļošanās

Metalurgi cīnās par pilnu algu

«KVV Liepājas metalurgs» kavē algu izmaksu strādniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Saražotā produkcija tiek pārdota, bet par janvāri izmaksā tikai pusi no algas!" - to pirmdien, 22.februārī, sašutuši pauda uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" strādnieki. Darbinieki sapulcē uzņēmuma vadībai pieprasīja pilnu algu izmaksu un skaidrību par to, kad rūpnīcā varētu atsākties ražošana, kas tika pārtraukta janvārī.

Darba attiecības ar uzņēmumu "KVV Liepājas metalurgs" šobrīd ir 460 cilvēkiem. Aptuveni puse no viņiem pirmdienas rītā sapulcējās pie uzņēmuma biroja ēkas un pieprasīja tikšanos ar valdes locekli Igoru Talanovu.

Sapulces laikā Talanovs strādniekiem stāstīja par krīzi metalurģijas nozarē un nesagaidīto atbalstu no Latvijas valdības puses. Taču metalurgus vairāk uztrauca fakts, ka no rūpnīcas katru dienu pārdošanai tiek izvesta iepriekš saražotā armatūra, bet viņiem par nostrādāto janvāra mēnesi joprojām izmaksāta tikai puse algas.

"Mēs vēl 12 stundas gaidīsim. Ja naudas nebūs, tad jaunas kravas vairs nekrausim. Lai mašīnas stāv un gaida. Tas ir vienīgais, ko vēl varam darīt. Mēs, strādnieki, esam visneaizsargātākie. Ja tagad nesaņemsim par janvāri, šaubos, vai kāds pēc tam mums ko maksās. Mēs jau nelūdzam neko lieku, tikai to, ko esam nopelnījuši," sacīja vecākais meistars Oļegs Vasiļjevs

Talanovs apsolīja, ka pirmdienas laikā strādniekiem ieskaitīs lielāko algas daļu, bet atlikušo - līdz šīs nedēļas beigām. Saņemtā nauda par pārdoto armatūru līdz šim esot tērēta, lai norēķinātos par elektrību, autotransporta, ostas un citiem pakalpojumiem, kā arī daļējai algu izmaksai.

"Pašreizējā krīzē rūpnīca bez valsts atbalsta, atklāti sakot, neizdzīvos. 1. martā mums jāiesniedz restrukturizācijas plāns. Var teikt, ka šī nedēļa būs izšķirošā," sacīja "KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklis.

"Viņš jau mums šādu scenāriju pasniedza. Teica, ka šī nedēļa būs tā izšķirošā un var pieņemt lēmumu, ka rūpnīcu iekonservēs. Nonāksim turpat, kur bijām pirms divarpus gadiem," stāstīja velmētavas ceha vadītāja vietnieks Jānis Mandeiks.

Aptaujāties strādnieki neslēpa, ka daļēji jau zaudējuši cerības, ka ''Metalurgs'' varētu atsākt darbu. Arī pirmdien solītajai algas izmaksai ne visi bija gatavi noticēt. "Neticu. Cilvēks, kurš mums to sola, te ir noalgota seja. Īstos saimniekus jau mēs te neredzam, tie te nav," sacīja meistars Aleksejs Čukanovs.

Tomēr vēlāk pēcpusdienā vairāki metalurģijas uzņēmuma strādnieki apliecināja, ka solījums par algu ieskaitīšanu pirmdien ir izpildīts un darbinieki beidzot pilnībā saņēmuši algu par janvāri.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā AS "Latvijas gāze" saistībā ar nenomaksātajiem parādiem metalurgam atslēdza dabasgāzes padevi.

Talanovs pirmdien informēja, ka nākamnedēļ cer vienoties par parāda atmaksas grafiku, lai rūpnīcai atkal pieslēgtu gāzi. Savukārt tas, kad un vai ''Metalurgs'' atsāks darbu, pēc viņa teiktā, atkarīgs no restrukturtizācijas plāna saskaņošanas ar valdību.

"Tas nav ultimāts, bet reālā situācija. Nesaprotu, kāpēc uz mums ir tāds finanšu slogs. Iespēja uzņēmumam ar tādu strādāt ir tuvu nullei. Nevar vienlaikus maksāt algas, nodokļus, citus maksājumus. Bet Latvijas valdība šai krīzē mums pretī nākt negrib," teica Talanovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti