«KVV Liepājas metalurgs» aicina pārskatīt 60 miljonu eiro parādu valstij

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finansiālajās problēmās nonākušais metalurģijas uzņēmums "KVV Liepājas metalurgs" mudina Latvijas valdību pārskatīt investora 60 miljonu eiro parādu valstij, teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

"KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklis Igors Talanovs norāda, ka uzņēmums krīzē spēs izdzīvot tikai ar valsts atbalstu. "Mums jāorientējas pēc Eiropas Savienības prakses, kas parāda, ar cik izlēmīgām metodēm ES valstu valdības atbalsta metalurģijas nozari."

Talanovs norāda, ka "Latvijas valdības lēmums uzdot Privatizācijas aģentūrai izveidot kapitālsabiedrību, kas lems jautājumu par 60 miljonu eiro lielo līdzekļu atgriešanu vai restrukturizāciju, ir formāls un nepietiekams, lai uzņēmums atjaunotu darbu."

Viņš norāda: ņemot vērā stagnāciju, kas metalurģijas tirgū valda pēdējā gada laikā, "KVV group" uzskata, ka būtu jāapspriež iespēja pārskatīt 60 miljonu eiro parādu, kas būtu "iedarbīgs uzņēmuma reanimācijas pasākums".

"Mēs esam pārliecināti, ka Latvijas valdība, izskatot šo jautājumu, ņems vērā to, ka investori pēdējā pusotra gada laikā ir ieguldījuši uzņēmumā vairāk nekā 50 miljonus eiro lielas investīcijas,” atzīmē Talanovs, norādot – "investors vienatnē nespēs atrisināt kritisko situāciju uzņēmumā".

"KVV group" vadība atkārtoti uzsver arī to, ka, lai atjaunotu "KVV Liepājas metalurgs" darbību, nepieciešamas konkurētspējīgas elektroenerģijas cenas.

"(..) Esam nonākuši pie skaidras izpratnes, ka konkurētspējīgas elektroenerģijas cenas iegūšanai nepieciešams radikāli risināt OIK [obligātā iepirkuma komponentes] jautājumu elektroenerģijas tarifa struktūrā,” piebilda Talanovs.

Jau ziņots, ka pirms vairāk nekā gada par finanšu grūtībās nonākušā Liepājas uzņēmuma īpašnieku kļuva Ukrainas holdings "KVV Group", kas solīja 70 miljonus eiro par metalurgu samaksāt vairāku gadu laikā. Pašlaik atlikušais parāds valstij ir 60 miljoni eiro, norādīja Valsts kase.

Taču neilgi pēc darījuma "KVV Liepājas metalurgs" atkal nonāca finanšu problēmās un lūdza Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Lai to vērtētu, uzņēmumam pieprasīts restrukturizācijas plāns, kas valdībā iesniegts marta sākumā.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) gan pauda viedokli, ka pašreizējais plāns vairāk atgādina "akcionāru vēlmju sarakstu, mazāk liecinot par to, ka uzņēmums ir gatavs arī ilgtermiņā nopietni strādāt".

Tikmēr Ukrainas investori 18.martā paziņoja par pieņemto lēmumu par AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas konservāciju. Uzņēmuma saimnieciskā darbībā attiecībā uz produkcijas izgatavošanu ir apturēta uz nenoteiktu laiku, iepriekš atzina Talanovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti