Pusdiena

„Vienotība” iekšējā balsojumā atbalsta Aboltiņas kandidatūru premjerministra amatam

Pusdiena

Esošā nodokļu sistēma ir nelabvēlīga pret uzņēmumiem ar augstām darbaspēka izmaksām

"KVV Liepājas metalurgam" šodien jāveic maksājums Valsts kasei

«KVV Liepājas metalurgam» pirmdien jāveic maksājums Valsts kasei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdienas laikā kārtējais maksājums par ķīlas parādu 2,7 miljonu eiro apjomā Valsts kasē ir jāieskaita metalurģijas uzņēmumam „KVV Liepājas metalurgs”. Uzņēmuma tālākā darbība izraisa bažas, jo vēl decembra vidū tiesā iesniegta prasība par uzņēmuma maksātnespēju. Tiesa, pirmdien uzņēmums plāno sabiedrībai sniegt plašākus komentārus par savu iecerēto darbību nākotnē.

Vēl neilgi pirms pusdienlaika kārtējais maksājums no „Liepājas metalurga” Valsts kasē nebija ienācis, tomēr, kā norāda Valsts kase, uzņēmumam tā veikšanai vēl ir visa diena, un, kā iepriekš arī uzsvērusi Finanšu ministrija, uzņēmuma saistības pret valsti ir nodrošinātas gan ar uzņēmuma kapitāldaļām un attiecīgi īpašumu, gan arī ar banku garantijām, tāpēc risks zaudēt līdzekļus tiek vērtēts kā neliels.

Valsts kase 2013.gada jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" – 67,5 miljonus eiro un pirms tam 2013.gada aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6,13 miljonu eiro apmērā, savukārt jaunie uzņēmuma īpašnieki, Ukrainas investoru grupa „KVV Group” pārņēma uzņēmumu ar 85,5 miljonus eiro lielām saistībām pret nodrošinātajiem kreditoriem, tostarp valsti.

Tieši pirmdien uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs arī plāno nākt klajā ar plašākiem komentāriem par savulaik Latvijas lielākā rūpniecības uzņēmuma nākotnes perspektīvām. Jāatgādina, ka uzņēmums plānoja uzsākt darbu jau pērnā gada nogalē, tomēr darba uzsākšana aizkavējās un īslaicīgi uzņēmumam radās arī saistības pret energoresursu piegādātājiem – Latvijas Gāzi un „Latvenergo”. Tiesa, decembrī, pēc abu uzņēmumu pārstāvju teiktā, „KVV Liepājas Metalurgs” par visiem piegādātājiem energoresursiem ir norēķinājies laicīgi, un ēnu pār uzņēmuma nākotni met izejvielu piegādātāja "Elme Messer Metalurgs" ierosinātā maksātnespēja saistībā ar kavētiem maksājumiem par piegādāto rūpniecisko gāzi. „KVV Liepājas Metalurga” pārstāvji gan noliedz, ka būtu palikuši uzņēmumam parādā, un prognozē, ka prasība neietekmēs uzņēmuma darbu. Kā liecina ieraksts tiesu portālā, lieta tiks skatīta 29.decembrī.

Paši „KVV Liepājas metalurga” akcionāri neslēpj, ka kopumā tirgus situācija kopš metalurģijas ražotnes iegādes ir izrādījusies sarežģītāka, nekā prognozēts iepriekš, tomēr, pēc viņu teiktā, uzņēmums ir spējis strādāt, stabilizēt ražošanas apjomus, optimizēt ražošanas izmaksas un energoresursu patēriņu, kā arī efektivizēt pārdošanas procesus, kas uz nākamā gada perspektīvām uzņēmumam ļaujot raudzīties cerīgi.

Jau ziņots par “Liepājas metalurga" nonākšanu finanšu grūtībās pirms aptuveni trīs gadiem, kā dēļ uzņēmums kļuva par maksātnespējīgu.

Administratoram izdevās atrast uzņēmumam pircēju - Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group" pērn 2.oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. Šogad janvārī “Liepājas metalurga” atslēgas svinīgi nodotas jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" vadībai.

Tomēr jau maijā atklājās, ka no darba "KVV Liepājas metalurgs" atbrīvoti aptuveni 10 -15% darbinieku - metalurgi, kuri nesen tika pieņemti darbā. Kā iemesls šādai rīcībai tiek minēts tas, ka nav piepildījušās uzņēmuma vadības optimistiskās prognozes par metalurģijas tirgu, tiek norādīts arī uz elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Vēlāk augustā uzņēmumā paziņoja par apņemšanos tuvāko mēnešu laikā pieņemt darbā papildu 200 darbinieku. Tiesa, decembra otrajā pusē tika prasīta uzņēmuma maksātnespēja.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti