Eiro fokusā

Granti 15000 eiro apmērā piešķirti pirmajā kontaktpunkts „EIT Food" konkursā

Eiro fokusā

Igaunijas pieredze un Latvijas vēlme ieviest e-rezidenta statusu uzņēmējiem

Kurzemes loks - ko tas dos uzņēmējiem

«Kurzemes loks» dos zaļo gaismu lieliem vēja parkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Energoapgādes drošība un vēja enerģijas projektu attīstība ir divi galvenie atslēgas vārdi īstenotajam apjomīgajam projektam "Kurzemes loks". Elektropārvades stiprināšanas projektu AS "Augstsprieguma tīkls" svinīgi atklāja septembra sākumā, to nodeva pagaidu ekspluatācijā, un tuvāko divu mēnešu laikā plāno pabeigt dokumentācijas sakārtošanu, lai līnija oficiāli varētu uzsākt darbu.

"Kurzemes loks" ir viens no vērienīgākajiem elektroenerģijas pārvades tīkla stiprināšanas projektiem kopš neatkarības atjaunošanas. Trešā posma izbūvē no Ventspils uz Rīgu ieguldīti 127 miljoni eiro, tai skaitā 55 miljoni eiro Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums. Jaunizbūvētās līnijas garums sasniedz 207 kilometrus, un tā šķērso 11 pašvaldības.

Uzņēmuma SIA "Kesto", kas nodarbojas ar elektromontāžas darbiem gandrīz visā Latvijas teritorijā, valdes priekšsēdētājs Ainars Feldmanis skaidroja, ka "Kurzemes loks" dos zaļo gaismu vēja parkiem.

"Ja nemaldos, šis ir vislielākais projekts, kāds ir ticis īstenots pēc neatkarības atgūšanas. Manam uzņēmumam, visticamāk, tas nedod neko, bet, ja runājam par Kurzemi, tad, pirmkārt, ir augstāka elektroapgādes drošība. (..) Ja Kurzemē gribēs attīstīties kāds liels uzņēmējs, kam ir ļoti lielas jaudas... Kamēr nebija izbūvēts šis "Kurzemes loks", nemaz nevarēja būt runa par lielu jaudu pieslēgšanu. Varētu teikt, ka tas mugurkauls ir izbūvēts, tagad tikai jāgaida, kas to izmantos.

Izbūvējot "Kurzemes loku", tas paver ļoti lielas iespēju attīstīties lieliem vēja parkiem, kuriem līdz šim tāda iespēja bija liegta, jo viņiem nebija, kur nodot elektroenerģiju," skaidroja "Kesto" vadītājs.

AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Arnis Staltmanis norādīja, ka tagad īstenots vērienīgā projekts pēdējais posms, kas ir līnijas izbūve no Ventspils caur Tumi līdz Rīgai.

"Papildu tam iepriekšējos gados – no 2012. līdz 2014. gadam – "Latvijas elektriskie tīkli", pēc "Augstsprieguma tīkla" pasūtījuma, izbūvēja līniju Ventspils-Grobiņa, kas ir nedaudz garāka par 100 kilometriem. Tātad pēdējā dekādē ir izbūvēts 330 kilovoltu līniju trakts ar kopējo garumu pāri par 300 kilometriem. Šāda apjoma darbi pēdējās desmitgadēs kopš neatkarības atgūšanas nav veikti," sacīja Staltmanis.

Līdz ar jauno 330 kilovoltu (kV) līnijas loka noslēgšanu ir būtiski uzlabots elektroapgādes drošums ikdienā un vētru gadījumā. Tas nozīmē, ka novērsta līdz šim iztrūkstošā jauda Kurzemē.

"Pirmais, kā mums pierādīja 2005. gada vētra, Kurzemes reģiona apgāde nebija droša. Līdz ar to palielināsies Kurzemes reģiona elektroapgādes drošums.

Sakarā ar to, ka mums nebija 330 kV līnijas, šajā reģionā nevarēja pieslēgt lielus elektroenerģijas patērētājus, lai arī tādi pieprasījumi ir bijuši. Un šis būs ļoti labs priekšnoteikums, lai varētu arī pieslēgt vēja elektrostacijas, kas, pēc mūsu prognozēm, varētu strauji atīstīties Kurzemes reģionā, un šo pieslēdzamo staciju jauda varētu būt līdz pat 880 megavatiem," sacīja "Augstsprieguma tīkla" valdes loceklis.

Uzņēmējiem tās ir neierobežotas iespējas, uzsvēra uzņēmuma AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis. "Pirms tam mums bija ļoti vājš, 110 kV tīkls šajā reģionā. Tad tagad praktiski nav nekādu ierobežojumu pieslēgt lielas jaudas."

Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (Latvijas Reģionu apvienība) norādīja "Kurzemes loka" iespējas nākotnē: "Mums šobrīd tās jaudas, kas bija savā laikā paredzētas "Liepājas metalurgam", stāv brīvas. Taču mums ir vairāki energoietilpīgi investīciju projekti (..). Tas nozīmē jau, ka tās visas rezerves var tikt izmantotas un nepieciešama kaut kāda drošība, alternatīva, un tad šī "Kurzemes loka" ideja sāk strādāt. Es to ["Kurzemes loku"] vairāk saskatu kā iespēju nākotnē piesaistīt spēcīgus investorus projektiem, kas ir energoietilpīgi."

Jautājot par vēja parka attīstību, šīs iespējas ir jāizmanto, sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs, taču, attīstot šos projektus, būs jāņem vērā iedzīvotāju viedoklis. 

KONTEKSTS:

"Kurzemes loks" ir energoinfrastruktūras projekts, kura ietvaros izbūvētas 330kV gaisvadu augstsprieguma elektrolīnijas Latvijas rietumu daļā, lai novērstu līdz šim iztrūkstošo palielinātas jaudas pieslēgumu iespējamību Kurzemē. Projekta realizācija Latvijas teritorijā sadalīta trijos posmos, no kuriem pirmie divi - 330kV elektropārvades kabeļu līnijas izbūve Rīgā un 110kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Grobiņa - Ventspils, pastiprinot ar 330kV līniju - jau ir realizēti iepriekš. Darbi pie elektrolīnijas trešā posma būvniecības tika uzsākti 2017. gada vasarā.

"Kurzemes loks" ir daļa no lielāka – "NordBalt" – projekta, kura ietvaros ir izbūvēts Lietuvas-Zviedrijas starpsavienojums, kā arī Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas pārvades tīkla pastiprināšana, lai uzlabotu visas Baltijas energoapgādes drošumu. "NordBalt", un līdz ar to arī tajā ietilpstošais "Kurzemes loka" projekts ir daļa no 2009. gadā augsta līmeņa valstu valdības pārstāvju tikšanās laikā parakstītās vienošanās Baltijas Starpsavienojuma plāna (Baltic Interconnection Plan).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti