«Kurzemes loka» rekonstrukcijā šogad ieguldīs 38 miljonus latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Šomēnes uzstādīti pirmie 330 kV un 110 kV augstsprieguma balsti Ventspils novada Ziru, Piltenes un Tārgales pagastos energoapgādes infrastruktūras projektā „Kurzemes loks”, lai rekonstruētu esošo 110 kV līniju Grobiņa–Ventspils posmu, informē „Latvenergo”.

Šis projekta posms tiek īstenots jau esošas 110 kV augstsprieguma elektropārvades līnijas trasē, neveidojot jaunu līnijas trasi. Rekonstrukcijas gaitā paredzēts paaugstināt elektropārvades līnijas balstu augstumu līdz 45 metriem, līdzšinējo 26 vietā, palielināt attālumu starp balstiem līdz 350 metriem līdzšinējo 250 vietā un uz vieniem elektropārvades līnijas balstiem izvietot divas elektropārvades sistēmas līnijas – 110 kV un 330 kV. Šāda inženiertehniski racionāla pieeja ļauj izvairīties no jauniem apjomīgiem lauksaimniecības zemju un meža platību apgrūtinājumiem.

Elektropārvades līnijas rekonstrukcija 2013.gadā noritēs Ventspils, Kuldīgas, Alsungas, Aizputes, Durbes un Grobiņas novada teritorijās, sākot no Ventspils.

2013. gadā projektā plānots ieguldīt ap 38 milj. latu. Šī gada rekonstrukcijas posma ietvaros tiks paplašināta Grobiņas, rekonstruētas Aizputes un Alsungas 110 kV apakšstacijas un izbūvēta Ventspils 330 kV sadalne. Ventspils apakšstacijā darbi jau ir uzsākti 2012.gada decembrī. Alsungas un Aizputes apakšstaciju rekonstrukcija sāksies 2013.gada aprīlī, bet Grobiņas apakšstacijas paplašināšana - 2013.gada maijā. Šobrīd nacionālo interešu objekta statuss tiek noteikts posmam Grobiņa-Ventspils-Dundaga. Šajā posmā paredzēts rekonstruēt esošo 110 kV elektropārvades līniju un pastiprināt to ar 330 kV līniju.

„Kurzemes loka” izbūve nepieciešama galvenokārt tāpēc, ka esošais elektroenerģijas pārvades tīkls nenodrošina pietiekamu Kurzemes reģiona elektroapgādes drošumu, par ko varēja pārliecināties 2005. gadā, kad spēcīgo vētru rezultātā lielai daļai Kurzemes iedzīvotāju pat līdz vairākām nedēļām tika pārtraukta elektroapgāde. Pēc tā izbūves avāriju iespējamība pārvades sistēmā tiks būtiski samazināta, turklāt palielināsies operatīvās avāriju novēršanas iespējas. Būtiski, ka projekta kvalitatīva sagatavošana un aizstāvēšana nodrošina Eiropas Savienības finansējuma piesaisti: posmam Grobiņa – Ventspils tas ir 13,6 (visam projektam 16.8 milj.LVL) miljonu latu apmērā.

„Kurzemes loks” ir pirmais atjaunotās Latvijas Republikas laikā uzsāktais valstij stratēģiski svarīgs pārvades sistēmas infrastruktūras projekts, kas uzlabos elektroapgādi un tās stabilitāti Kurzemē, kā arī ļaus palielināt jaunu pieslēgumu iespējamību reģionā – tādējādi šis ir arī būtisks ieguldījums Latvijas saimniecisko iespēju stiprināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti