„Kurzemes loka” izbūves 2.etapā sākta vadu vilkšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Uzsākot vadu vilkšanu, sekmīgi turpinās darbi energoapgādes projekta „Kurzemes loks” 2.etapā - Ventspils novada Ziru, Piltenes un Tārgales pagastā, arī Alsungas novadā, informē AS „Latvenergo”.

Šobrīd ir uzsākti vadu vilkšanas darbi uz Ventspils novada Ziru pagastā uzstādītajiem „Kurzemes loka” balstiem, tādējādi jau pavisam drīz atsevišķos līnijas posmos būs redzama jaunā tehnoloģiskā risinājuma 110/330 kV elektropārvades līnija.

Lai elektropārvades līnijā uzsāktu vadu vilkšanu, kas ir tehnoloģiski sarežģīts process, pirms tam notika sagatavošanās darbi: materiālu un iekārtu piegāde un izvietošana objektā, balstu enkurošana, izolatoru un vadu vilkšanas aprīkojuma uzstādīšana un pilottrošu izvilkšana.

„Kurzemes loka” izbūve aptver vairākus Kurzemes novadus, un šobrīd pirmie būvniecības darbi ir sākušies arī Alsungas novadā. Šobrīd norit darbi līnijas atzarojumā uz Alsungas 110 kV apakšstaciju. Atzarojuma posmā līnija tiek izbūvēta pa esošās līnijas asi, tāpēc tiek veikta apejas balstu uzstādīšana, lai nepārtraucot elektroapgādi varētu turpināt esošo balstu demontāžu un pamatlīnijas jauno balstu uzstādīšanu.

2013.gadā līnijas izbūves darbi tiks uzsākti arī Kuldīgas, Aizputes, Durbes un Grobiņas novados, kur šobrīd turpinās tehnisko projektu izstrādes un saskaņošanas process.

Kopumā šajā gadā projektā plānots ieguldīt ap 38 miljoniem latu, rekonstrukcijas posma ietvaros paplašinot Grobiņas apakšstaciju ar 330 kV ligzdu, rekonstruējot Aizputes un Alsungas 110 kV apakšstacijas un izbūvējot Ventspils 330 kV sadalni. Ventspils apakšstacijā darbi jau ir uzsākti 2012.gada decembrī. Alsungas un Aizputes apakšstaciju rekonstrukcija ir uzsākta 2013.gada aprīlī, bet Grobiņas apakšstacijas paplašināšanu uzsāks - 2013.gada maijā.

2013. gada sākums energoapgādes projektā „Kurzemes loks” ir nozīmīgs, jo šajā gadā notiek 2.posma darbi – esošās 110 kV elektrolīnijas rekonstrukcija, uzsākot aktīvu būvniecību Ventspils novadā. Jaunie balsti tiek izbūvēti blakus jau esošajiem, tādējādi pēc iespējas efektīvi izmantojot esošo elektrolīniju teritoriju. Jaunās elektropārvades līnijas izbūvē ir plašs veicamo būvdarbu apjoms: notiek gan pamatu izbūve, gan balstu montāža, gan vadu vilkšana, kura tiek izbūvēta paralēli esošai 110 kV līnijai. Jaunizbūvētās 110/330 kV līnijas trase un apkārtne tiks sakārtota pēc vadu montāžas pabeigšanas, bet pilnībā darbi tiks pabeigti pēc esošās 110 kV līnijas Grobiņa-Ventspils demontāžas.

„Kurzemes loks” ir pirmais atjaunotās Latvijas Republikas laikā uzsāktais valstij stratēģiski svarīgais pārvades sistēmas infrastruktūras projekts, kas uzlabos elektroapgādi un tās stabilitāti Kurzemē, kā arī ļaus palielināt jaunu pieslēgumu iespējamību reģionā – tādējādi šis ir arī būtisks ieguldījums Latvijas saimniecisko iespēju stiprināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti